İran: Nükleer faaliyetlere devam edeceğiz

Güncelleme Tarihi:

İran: Nükleer faaliyetlere devam edeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2006 12:01

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, nükleer faaliyetleri durdurmak için mantıklı bir neden görmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, uranyum zenginleştirme çalışmalarında akıcılığı sağlayacak ikinci nükleer santrifüj ünitesine uranyum gazı UF6 doldurulmasına ilişkin soruları yanıtlarken, bunun İran'ın nükleer araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin devamı olduğunu kaydetti.

Bütün faaliyetlerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kuralları çerçevesinde yapıldığını, İran'ın nükleer başmüzakerecesi Ali Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana görüşmesinde de konunun görüşüldüğünü ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin de geçen hafta sonu faaliyetleri denetlediklerini, BM müfettişlerinin rapor hazırlayarak konuyu UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'ye ilettiklerini söyleyen Hüseyni, "Sayın El Baradei de bu faaliyetlerden haberdar. Bu yeni bir olay değil. İran'ın bütün nükleer faaliyetleri UAEK denetiminde sürmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Ülkesinin nükleer sorununun müzakereyle çözüleceğine inandığını ifade eden Hüseyni, Laricani-Solana görüşmesinin devamının, 5+1 ülkeleriyle müzakere için iyi bir temel olduğunu, bu görüşmelerin devam etmesini istediklerini belirtti.
"Nükleer faaliyetlerin askıya alınması için hiçbir mantıklı neden görmüyoruz" diyen Hüseyni, gizli hiçbir faaliyetlerinin olmadığını, bütün nükleer çalışmaların barışçıl amaçlı ve şeffaf olduğunu kaydetti.

BASRA KÖRFEZİ'NDEKİ TATBİKAT

Sözcü, yarın Basra Körfezi'nde Katar ve diğer körfez ülkeleriyle ABD'nin katılımıyla bir tatbikat yapılacağı hatırlatılarak tatbikata ilişkin İran'ın tutumunun sorulması üzerine, "Bizim bu konudaki tutumumuz bellidir. Bölgenin güvenliğini hiç kimse bölge ülkelerinden daha iyi sağlayamaz" dedi.

Bölge ülkelerinden bir araya gelerek kendi kapasitelerini kullanmalarını ve güvenlik konusunda bir anlaşma yapmalarını istediklerini ifade eden Hüseyni, körfez ülkelerinden yabancı güçlerin bölgede bulunmasına izin vermemelerini istedi.

Hüseyni, ABD'nin ülkesine ilişkin siyasetini değerlendirirken de ABD'nin bölgede sürekli gerginlik peşinde olduğunu söyledi."ABD'nin bölgede yaptığı tek şey, İsrail'in çıkarlarını gözetmektir" diyen Hüseyni, Washington yönetiminin Basra Körfezi ve Ortadoğu'daki siyasetinin ülkeler ve milletler arasında ihtilaf çıkarmak olduğunu kaydetti.
Sözcü, İran'a girecek her ABD vatandaşının parmak izinin alınmasına ilişkin tasarıya ilişkin soru üzerine de konunun mecliste görüşüleceğini söyledi. Hüseyni, "Bu görüş siyasi bir karşılık olarak ortaya atılmıştır. Bizim ABD halkı ile hiçbir sorunumuz yok" dedi.

Hüseyni, Katar'da yapılacak uluslararası bir konferansa birçok ülkenin yanı sıra İsrail'in davet edildiğinin belirtilmesi üzerine de konferansa üst düzeyde katılacaklarını, ancak Katar hükümetinden İsrail'e yapılan daveti gözden geçirmesini istediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!