İran-Fransa arasında Charlie Hebdo krizi

Güncelleme Tarihi:

İran-Fransa arasında Charlie Hebdo krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2023 07:00

İran yönetimi, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’da ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney hakkında yayımlanan karikatürler nedeniyle Fransa’ya tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan önceki gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bir Fransız yayın organının dini ve siyasi otoriteye karşı karikatürler yayınlayarak yaptığı hakaret ve ahlaksızlık, etkili ve kararlı bir yanıt almadan geçmeyecektir” dedi. Abdullahiyan’ın açıklamasından kısa süre sonra ülkede Fransa’nın en eski ve en önemli eğitim merkezlerinden biri olan Fransız Araştırma Enstitüsü’nün (IFRI) kapatıldığı duyuruldu.

YARIŞMA DÜZENLEDİLER

Devamında İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Fransa’nın İran Büyükelçisi Nicolas Roche’nin bakanlığa çağrıldığı belirtildi. Haftalık çıkan dergi geçen ay, İran’daki Mahsa Amini protestolarına destek vermek amacıyla Hamaney’in ofansif karikatürlerine yer verilen bir yarışma düzenlemiş ve derginin ofisine yapılan saldırının yıldönümü için yayımlanan özel sayıda bu karikatürlere yer verilmişti. 7 Ocak 2015’te radikal İslamcı teröristler, Hazreti Muhammed’e hakaret karikatürlerinin ardından Charlie Hebdo ofisini basarak 12 kişiyi öldürmüş ve 11 kişiyi yaralamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!