İran, film yüzünden kupaya küstü

Güncelleme Tarihi:

İran, film yüzünden kupaya küstü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya Kupası'nda önümüzdeki pazar günü ABD ile yapacağı maça savaşa gider gibi hazırlanan İran milli takımı, Fransız TV'sinde oynayan bir film yüzünden ‘moral çöküntüsü’ geçiriyor. İran rejimi karşıtı ‘Kızım olmadan asla’nın M6 kanalında gösterilmesi nedeniyle Fransa'yı suçlayan İran, kupadan çekilme tehtidinde bulundu.

İran önümüzdeki pazar günü ABD ile yapacağı maça son derece siyasi bir havada hazırlanırken, Fransız Televizyonu M6'nın ‘Kızım Olmadan Asla’ adlı İran aleyhtarı filmi oynatması üzerine kıyamet koptu. Fransa'nın İran milli takımının moral ve istikrarını bozarak, Amerika'ya yaranmaya çalıştığını öne süren Paris'teki İran Büyükelçiliği, bu şartlar altında Tahran'ın Dünya Kupası'ndan çekilebileceği tehtidinde bulundu.

İran Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, bu konuda pazar günkü ABD maçından önce karar verileceği bildirildi. ABD maçına tamamen siyasi gözlüklerle bakan İran milli takımına göre, ABD'yi yenmekle kupayı kazanmak eşit değer taşıyor.

Betty Mahmoudi adlı Amerikalı kadının gerçek öyküsünü anlatan kitaptan uyarlanan film, Tahran rejiminin şiddetli tepkisine neden olmuştu. Söz konusu filmde İranlı kocasından ayrılan Amerikalı kadının, ülkeden ayrılırken kızını yanına almasına izin verilmiyor; bunun üzerine büyük bir mücadeleye giren kadın sonunda kızını İran dışına kaçırmayı başarıyor.

İran Büyükelçiliği tarafından fesatlıkla suçlanan Fransız M6 TV kanalı, geçtiğimiz pazartesi günü akşamüstü saatlerinde gösterilen filmin, çok önceden yayın programına alındığını ve ortada kötü niyet bulunmadığını açıkladı.

Bununla birlikte, ‘Büyük Şeytan’ ABD karşısında 21 Haziran günkü maçta zafer bekleyen mollaların baskısı altındaki İran milli takımı ikna olmadı. Sırf bu filmin yayınlanmasına tepki amacıyla düzenlenen basın toplantısına katılan İran milli takımının kaptanı Muhammet Hakpur, yıldız golcü Hodadad Azizi ve takımın oyuncularından Ali Rıza Mansuryan, bu film nedeniyle M6 kanalını kınadıklarını açıkladılar. Takım adına konuştuğunu belirten kaptan Azizi, ‘İranlılara hakaret eden bu film baştan sona yalanlarla dolu. Bu filmin böyle bir dönemde oynatılması tesadüf olamaz’ dedi.

FUTBOLCULAR KINADI

Fransa'nın, ABD maçından önce İran'ın moralini bozarak nasıl bir çıkar elde edebileceği yolundaki soru üzerine Azizi, ‘İşte sorun da burada’ diye yanıt verdi ve moralleri bozulduğu için pazartesi günkü Almanya-ABD maçını izlemediklerini söyledi. Moral bozukluğuna rağmen ABD'yi yenme görevini yerine getireceklerini kaydeden Azizi, ‘Hatta daha iyi oynarız, çünkü tahrik edildik’ dedi.

Tahran rejimiyle ilgili çirkin bir imaj yarattığı gerekçesiyle tepki çeken filmin program akışından çıkarılması için İran Büyükelçiliği'nin geçtiğimiz cuma günü girişimde bulunduğu belirtildi. M6 tarafından yayınlanan bildiride, ‘Daha önce de Fransız televizyonlarında üç kez gösterilen filmin yayınlanmaması için yapılan girişime rağmen biz program akışımızı değiştirmedik’ denildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!