Kasım CİNDEMİR WASHINGTON
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2007 00:00
İngiliz The Guardian gazetesine göre ABD istihbaratı, İran’ın nükleer silah geliştirdiği tesislerin listesini Atom Enerjisi Ajansı’na verdi. Ancak aynı Irak’ın kimyasal silahlarında olduğu gibi istihbarat asılsız çıktı.
ULUSLARARASI Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), ABD istihbarat birimlerinin, İran’ın nükleer silah geliştirdiğine dair kendilerine sundukları kanıtların asılsız çıktığını bildirdi. ABD istihbarat birimleri, Irak işgalinden önce de bu ülkenin elinde kitle imha silahları bulunduğunu iddia etmiş, ancak bu iddialar asılsız çıkmıştı. İngiliz The Guardian gazetesine göre, CIA ve diğer istihbarat birimleri ajansa, İran’ın nükleer silah geliştirmek için kullandığını iddia ettikleri tesislerin listesini sundu. UAEA denetçilerinin bu tesislere gönderildiğini belirten gazete, ancak hiçbirinde nükleer silah geliştirildiğine dair bulguya rastlanmadığını yazdı.
ABD istihbaratının, İran’da bir bilgisayarda bulduklarını iddia ettikleri ve nükleer silah imalini anlatan belgeleri de ajansa sundukları, ancak ajans yetkililerinin bu belgelerin gerçek olup olmadığı konusunda ciddi şüphelere sahip olduğu ifade edildi.
AYNI IRAK
Şimdi ABD’nin, istihbarat birimleri aracılığıyla, aynı oyunu Irak’tan sonra İran’da da sahnelemek istediği yorumları yapılmaya başladı.
ABD Başkanı George Bush ve önde gelen yetkililerin sık sık "İran ile savaş istemiyoruz" yolundaki açıklamaları, Tahran’a karşı bir operasyon yapılacağına ilişkin spekülasyonlara son vermiyor. Bush’un, Irak savaşından önce de benzer açıklamalar yaptığı iyi hatırlanıyor. Washington’da, İran’a karşı bir kara savaşı başlatılacağına inanan yok. Ancak, nükleer ve askeri tesislere yönelik saldırı ihtimali ise sık sık gündeme geliyor.
Beyaz Saray’a yakın ve neo-con olmasıyla bilinen düşünce kuruluşu AEI’den Joshua Muravchik, "Günün sonunda, Bush’un İran’ın nükleer tesislerini bombalayacağına inanıyorum. Hiç popüler olmayacak, ama halka dönüp ’Ben her yolu denedim, olmadı’ diyebilecek" şeklinde konuştu.
GERİ TEPEBİLİR
Ancak, ABD’nin Tahran ile savaş stratejisi geri tepebilir. İran halkı Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ardında birleşebilir. İran, petrol geçiş yolu olan Hürmüz Körfezi’ni bloke edebilir, Rusya ve Çin ile ilişkilerini daha da güçlendirebilir ve Irak, Afganistan ve Lübnan’daki kendisine yakın çeşitli güçleri kullanarak ABD’ye ciddi hasar verebilir.