Irak'tan "kayıp pilot"u soran ABD'ye tepki

Güncelleme Tarihi:

Iraktan kayıp pilotu soran ABDye tepki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2001 00:00

Haberin Devamı

Irak Dışişleri Bakanlığı, 1991 yılındaki Körfez Savaşı'na katılan Amerikalı pilot Yarbay Michael Speicher'in öldüğünün daha önce bilindiğini belirterek, ölen pilotun yeniden gündeme getirilmesinin Irak ile yeni bir sorunun yaratılmasını amaçladığını savundu.

Bakanlık sözcüsü, Irak Haber Ajansı'na (INA) yaptığı açıklamada, Irak'ın ABD ile çeşitli ülke uyruklularından oluşan 7 bin 23 kişiyi 1991 yılında Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne teslim ettiğini söyledi.

Sözcü, 9 Aralık 1995 tarihinde, 11 üyeli bir Amerikan ekibinin teknik cihazlarla Irak'a gelerek, söz konusu pilotun uçağının düştüğü bölgede araştırma yaptığını anlattı.

Ekibin bölgede bir hafta süreyle araştırma yaptığını belirten sözcü, bölgedeki çalışmalar ve elde kanıtlar pilotun öldüğünü gösterdiğini kaydetti.

ABD'nin geçen süre içinde sessiz kaldığına işaret eden sözcü, ölen pilotun şimdi kayıp sayılmasının da ''yalan'' olduğunu ileri sürdü.

ABD Donanması'na bağlı Yarbay Speicher'ın uçağı 17 Ocak 1991 tarihinde, Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyinde bir çatışma sırasında bir Irak savaş uçağı tarafından düşürülmüş ve yarbay, ABD'nin ilk kayıpları arasında sayılmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı, geçen hafta bir açıklama yaparak, ''yeni istihbarat bilgileri ışığında Speicher'ı ölü değil kayıp olarak kabul ettiklerini'' açıklamış, Dışişleri Bakanlığı da pilot için Irak'a resmi başvuru yaptıklarını duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!