Güncelleme Tarihi:
Irak'ta yolsuzluğa bulaşmamış teknokratlardan hükümet kurulmasını isteyen Sadr taraftarları, dün yeni bakanlar için yapılması öngörülen güven oylamasının yapılamamasının ardından, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki parlamento binasını basmıştı.
Olağanüstü hâl ilan edilen Bağdat'ta AA muhabirine konuşan eylemcilerden Muhammed Abduzzehra, kamu ya da özel mülklere herhangi bir zarar vermeksizin parlamento binasından tamamen çekildiklerini belirterek, "Eylemleri denetleyen komitenin kararına uyarak, Yeşil Bölge'deki festival alanına doğru ilerledik" dedi.
Abduzzehra, festival alanında eylem başlattıklarını ve bu eyleme siyasi etkilerden arınmış bir teknokrat hükümeti kuruluncaya kadar devam edeceklerini aktardı.
Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Şii lider Mukteda el Sadr yanlılarına, parlamento binasını boşaltmaları, Başbakan Haydar el İbadi ise daha önce eylem yaptıkları bölgeye geri dönmeleri çağrısı yapmıştı.
Göstericiler, parlamento koltuklarında hatıra fotoğrafları çektirdi.
Sadr yanlısı eylemcilerin bir kısmı Yeşil Bölge'deki Büyük Şenlikler Meydanı'nda uyuyarak geceyi burada geçirdi.
İBADİ'DEN TALİMAT
Irak Başbakanı İbadi'nin parlamento binasını basan Sadr yanlılarının bulunması ve yargılanması için talimat verdiği bildirildi.
Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İbadi'nin, İçişleri Bakanı Muhammed el-Gabban'a parlamentoyu basan, güvenlik güçlerine ve milletvekillerine saldıran, kamu malına zarar veren Sadr yanlısı eylemcilerin bulunması için talimat verdiği belirtildi.
İbadi'nin, "söz konusu kişilerin bulunarak yargılanmalarını ve hak ettikleri cezayı almalarını" istediği ifade edildi.
Öte yandan İbadi'nin de mensubu olduğu parlamentodaki Şii "Ulusal Koalisyonu Bloğu"ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ulusal Koalisyon halka, reform çağrılarının, kamu kurumlarına zarar verilmesi veya devletin işleyişinin aksatılması amacıyla kullanılmaması çağrısında bulunuyor" denildi.
Açıklamada, eylemcilere Irak'ın hayrını istemeyen, içinde bulunulan durumu kullanan ve devlet kurumlarına zarar verenlere karşı sağduyulu ve dikkatli olma çağrısı yapıldı.
Sadr yanlılarının protesto gösterilerine başladığı mart ayından bu yana ülkede siyasi kriz yaşanıyor. Göstericiler Şii kökenli Başbakanı İbadi’den hükümeti tasfiye ederek ‘teknokratlar’dan oluşan bir kabine oluşturmasını istiyor. Hükümeti yolsuzlukla suçlayan Sadr, etnik ve dini kökene göre siyasi görevlerin dağılımının kaldırılmasını da talep ediyor. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ülkede istikrarsızlığın daha da artabileceği uyasında bulundu.