Güncelleme Tarihi:
SEVİNÇTEN GÖBEK ATTILAR - FOTO GALERİ
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı nihai sonuçlara göre eski Başbakan Allavi'nin lideri olduğu Irakiye Koalisyonu, 91 sandalye elde ederek genel seçimlerin galibi oldu. Başbakan Nuri El Maliki’nin Hukuk Devleti Koalisyonu ise 89 sandalyede kaldı.
Şii olan Irak Milli İttifakı 70, Kürt Koalisyonu 42, Sünni olan Irak Uzlaşma Cephesi 6, İçişleri Bakanı Cevad Bolani'nin başkanı olduğu Irak Birliği Koalisyonu 4, Kürt Değişiklik Hareketi 8, Kürt İslam Birliği 4 ve Kürdistan İslami Cemaati 2 sandalye elde etti.
Allavi, Sünni çoğunluğa sahip olan Ninova (Musul), Kerkük, El Enbar (Ramadi), Diyale (Bakuba) ve Salahaddin illerinde birinci olurken Nuri El Maliki de, Şii olan Basra, Babil, Kerbela, Vasıt, Necef ve Musenne de birinci parti çıktı.
TÜRKMENLERİN DESTEĞİYLE KAZANDI
Irak parlamentosundaki 325 sandalye için 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiden 6 bin 200 aday yarışmıştı.
Seçim öncesi kendi aralarında ortak bir cephe kuramayınca ayrı ayrı ittifaklarda sandığa gitme kararı alan Türkmenler, beş farklı koalisyonun listesinde yer aldı.
Türkmen oluşumları içerisinde öne çıkan Irak Türkmen Cephesi, seçimleri kazanan Irakiye koalisyonu ile ittifak yapmıştı. Irakiye, Türkmen cephesinin desteğiyle Maliki'nin önderliğindeki Hukuk Devleti Koalisyonu'nu geçmeyi başardı.
Seçimden zaferle ayrılan Allavi, hükümeti en kısa zamanda kurmayı ümit ettiklerini söyledi.
Başkent Bağdat'ta basın toplantısı düzenleyen Allavi, çoğunluk hükümeti yerine, geniş ulusal katılımlı bir hükümet kurmaya çalışacaklarını belirtti. Şii lider, hükümeti kurma konusunda hiçbir parti ve koalisyondan uzak durmadıklarını da sözlerine ekledi.
MALİKİ: SONUÇLARI KABUL ETMİYORUZ
Irak Başbakanı Maliki, rakibi Allavi karşısında yenilgiye uğradığının açıklanmasının ardından, bu sonuçların nihai olmadığını belirtti.
Yenilgisini kabul etmeyen Maliki, Seçim Komisyonu'nun sonuçları açıklamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Tabii ki bu sonuçları kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı.
Bu arada, Irak illerinin sandalye dağılımı parti ve koalisyonlara göre dağılımı şöyle:
Bağdat 70 (Hukuk Devleti 26, Irakiye 24, Şii olan Irak Milli İttifakı 17, Sünni olan Irak Uzlaşma Cephesi 1, 2 sandalye de kotayla Hristiyanlar ve Sabiiler'e tahsis edildi), Ninova 34 ( Irakiye 20, Kürt İttifakı 8, Irak Uzlaşma Cephesi 1, Irak Milli İttifakı 1, Irak Birliği 1 ve 3 sandalye de kotayla Hristiyanlar, Şebekeler ve Yezidilere tahsisi edildi), El Enbar 14 (Irakiye 11, Irak Uzlaşı Cephesi 2 ve Irak Birliği 1), Salahaddin 12 (Irakiye 8, Irak Uzlaşı Cephesi 2, Irak Birliği 2), Diyale 13 (Irakiye 8, Hukuk Devleti 1, Irak Milli Birliği 3, Kürt İttifakı 1 ve Kanun Devleti 1), Kerbela 10 (Hukuk Devleti 6, Irak Milli İttifakı 3 ve Irakiye 1), Necef 12 sandalye (Hukuk Devleti 7, Irak Milli İttifakı 5), Babil 16 (Hukuk Devleti 8, Irak Milli İttifakı 5 ve Irakiye 3), Vasıt 11 (Hukuk Devleti 5, Irak Milli İttifakı 4 ve Irakiye 2), Misan 10 (Hukuk Devleti 4, Irak Milli İttifakı 6), Zikar 18 (Hukuk Devleti 8, Irak Milli İttifakı 9 ve Irakiye 1), El Kadisiye 11 (Hukuk Devleti 4, Irak Milli İttifakı 5 ve Irakiye 2), El Musenne 7 (Hukuk Devleti 4 ve Irak Milli İttifakı 3), Basra 24 (Hukuk Devleti 14, Irak Milli İttifakı 7 ve Irakiye 3), Kerkük 13 (Irakiye 6, Kürt İttifakı 6), Dohuk 11 (Kürt İttifakı 9, Kürt İslam Birliği 1 ve 1 sandalye kotayla Hristiyanlara tahsis edildi), Erbil 15 (Kürt İttifakı 10, Reform Hareketi 2, Kürt İslam Birliği 1, Kürdistan İslami Cemaati 1 ve 1 sandalye kotayla Hıristiyanlara tahsis edildi) ve Süleymaniye 17 (Kürt İttifakı 8, Değişiklik 6, Kürt İslam Birliği 2 ve Kürdistan İslami Cemaati 1).