Güncelleme Tarihi:
Başbakan Davutoğlu, serbest bırakılan Türk işçilerin durumu ve gelişmelerle ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabına şunları yazdı:
“Bir süredir Bağdat’ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat Büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor. Bu süre içinde işçilerimiz için yoğun çaba gösteren tüm Iraklı dostlarımıza kalpten teşekkür ediyorum. İşçilerimizin yakınlarına da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Irak’ın yeniden imarı için bugüne kadar olduğu gibi hükümetimiz, şirketlerimiz ve insanımızla Irak’ın yanında olmaya devam edeceğiz.”
Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum.
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) September 30, 2015
Türk işçileri elçilik binasına getiren araçlardan biri
KERBELA YOLUNA BIRAKTILAR
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, Hürriyet’e şunları anlattı:
“Sabaha karşı büyükelçiliğimize işçilerimizden serbest bırakıldıklarına dair telefon geldi. Bağdat’ın 55 kilometre güneyinde Kerbela yolu üzerinde olduklarını söylediler. Kendilerine yola çıkmamaları, yolun alt tarafından bize beklemelerini söyledik. Irak makamlarını bilgilendirdik ve işçilerimizi almak için yedi araçla yola çıktık. Şu an işçilerimizle birlikte Bağdat Büyükelçiliği’ne gidiyoruz. Hepsinin sağlık durumu iyi. Kendilerine hiç bir şekilde kötü muamele yapılmadığını ve bir misafir gibi ağırlandıklarını söylediler. Bağdat Büyükelçiliği’ne ulaştıktan sonra Irak güvenlik makamlarına ifade vereceklerdir. İfade işlemi tamamlandıktan sonra bugün veya yarın kendilerinin uçakla Türkiye’ye göndereceğiz.”
ZARF İÇİNDE 200 DOLAR
Serbest bırakılan işçilerin üzerinde yeni elbiseler olduğu ve Şii milislerin her bir işçiye Kuran-ı Kerim ve zarf içinde 200 dolar para verdikleri de öğrenildi.
İKİ IRAK ASKERİ ÖLDÜ
Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Büyükelçi Kaymakcı, Bağdat Operasyonları Komutanlığı tarafından işçilerin kurtarılması için başlatılan harekat sırasında iki Irak askerinin hayatını kaybettiğini ve onları rahmetle andığını belirtti.
Bağdat'ta temasta oldukları Iraklı tarafların da kendilerine yardımcı olduğunu aktaran Kaymakcı, "Başbakan Haydar el İbadi, Savunma Bakanı Halid el Ubeydi, Bağdat Operasyonlar Komutanı Abdulemir Şammari, ülkenin en büyük Şii otoritesi Ayetullahuzma Ali Sistani, Sadr Akımı lideri Mukteda es Sadr, Bedir Hareketi lideri Hadi Amiri ve Yüksek İslami Konsey Lideri Ammar el Hekim'e" çabalarından ötürü teşekkür etti.
“ÖNEMLİ BİR BAŞARI”
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise Türk işçilerin serbest bırakılmasına ilişkin, "Ailelerinin gözü aydın, milletimizin gözü aydın. Çok şükür bu badireyi de Türkiye kazasız belasız böylece atlatmış oldu" dedi.
Ordu Valiliğini ziyareti sırasında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kurtulmuş, Bağdat'ta kaçırılan Türk işçilerin serbest bırakılmasına ilişkin, "Zaten işçilerin ilk günden beri nerede olduğu, ne şekilde, hangi şartlarda tutulduğu ile ilgili bilgilerimiz vardı. Sürekli ilk günden itibaren bırakılmaları ile ilgili bir ince diplomasi uygulanıyordu. Bu süreçte işçilerimizin bırakılmış olması hakikaten Türkiye için önemlidir. Önemli bir kazanımdır. Önemli bir başarıdır" diye konuştu.
Bu kadar uzun süre tutulan işçilerin her birine "geçmiş olsun" dileğinde bulunan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ailelerinin gözü aydın, milletimizin gözü aydın. Çok şükür bu badireyi de Türkiye kazasız belasız böylece atlatmış oldu. Ancak bu işçilerin kaçırılması ile birlikte bir şey daha net ortaya çıktı ki ne yazık ki bizim coğrafyamız da neredeyse hiç kimse emniyet içerisinde değildir. Hiçbir siyasi fonksiyonu olmayan, hiçbir şekilde ülkeler arasında ya da herhangi bir ülkenin kendi iç karışıklığı içerisinde en ufak bir sorumluluğu ve en ufak bir etkisi olmayan işçi kardeşlerimizin kaçırılıyor, bir türlü rehin tutuluyor olması, Irak'ta bölge ülkelerinde ve diğer ülkelerde ne kadar büyük bir istikrarsızlığın olduğunun da açık bir göstergesidir."
İLK SİNYAL PAZAR GÜNÜ GELDİ
İşçilerin serbest kalacağına dair ilk sinyal geçen pazar günü gelmişti. Şii milisler işçileri gösteren videoda kısa süre içinde serbest kalacaklarını açıklamışlardı. Şii milisler kaçırılmadan kısa süre sonra yayınladıkları ilk videoda ise Türkiye’den, “Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihracını durdurma, Suriye’de Fetih Ordusu’nun Şii köyleri Fua ve Kafrayya’daki kuşatmalarını kaldırılmasına aracılık etme ve Türk askerlerinin Irak’tan çekilmesi” taleplerinde bulunmuşlardı. Şii milislerin, Fua ve Kafrayya’da kuşatmanın kalktığı gerekçesiyle işçilerin serbest bıraktığı tahmin ediliyor.
İKİSİ SERBEST BIRAKILMIŞTI
2 Eylül’de Nurol İnşaat’ın Bağdat’ın doğusunda Şiilerin bulunduğu bölgede yaptığı stadyum inşaatının şantiyesini basan Şii milisler 18 Türk işçiyi kaçırmıştı. Irak’ta Şii liderler Sistani ile Sadr, işçilerin serbest bırakılması yönünde çağrı yapmışlardı. Kaçırılan Türklerden Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı, 16 Eylül’de Basra’da serbest bırakılmıştı.
ERDOĞAN'DAN TEBRİK VE GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı nezaretinde elçilik binasına gelen işçilerden ikisi ile telefonla görüşüp geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan'ın görüştüğü Büyükelçi Kaymakcı'yı ise tebrik ettiği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla özel uçak "ANA", Irak'ta serbest bırakılan Türk işçileri Türkiye'ye getirmek üzere Bağdat'a hareket etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gönderdiği ANA uçağı ile Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da Bağdat'a gitti. Saat 15.20'de Esenboğa Havalimanından kalkan uçak, saat 17.20'de Bağdat Havalimanına indi.
"YÜREĞİMİZ AĞZIMIZDA YAŞADIK"
Türkeş, AA muhabirine gidiş yolunda yaptığı açıklamada, "28 gün yüreğimiz ağzımızda yaşadık. Yani arada gelen mesajlar olumlu bir hava verse dahi orada işçilerimizle temas kuramamak ve bu bekleme süreleri hem aileler hem tüm milletimiz hem de bizim açımızdan kaygı verici bir süreydi" dedi.
Türkeş, geçen 28 günlük sürece ilişkin, "Bağdat'ta hem devlet yetkilileriyle hem de oradaki diğer gruplarla devletimiz başta büyükelçiliğimiz olmak üzere çeşitli kademelerde temaslarda bulundu. Hangi grubun bunu yaptığını, bunun faillerini, maksatlarının ne olduğunu anlamak için büyük bir çaba sarf edildi" ifadesini kullandı.
Serbest bırakılan işçilerin sağlıklarına ilişkin kaygı verici bir durumun olmadığını dile getiren Türkeş, daha önce iki işçinin yaşı ve kalp rahatsızlıkları sebepleriyle salıverildiğini hatırlattı.
Başbakan Yardımcısı Türkeş, işçileri alıp akşam saatlerinde yurda döneceklerini kaydetti.