Güncelleme Tarihi:
ABD ve İngiltere, Birleşmiş Milletler'in Irak'a yeni yaptırımlar planı kapsamında, yabancı şirketlerin Irak'daki sivil projelere hizmet teminine izin verilmesini önerdi. BM'nin Irak'a yeni yaptırımlara dair gözden geçirilmiş karar taslağında, Irak'ı memnun edebilmek için bazı küçük değişiklikler yapıldı.
Buna göre, daha önce yasaklanan bu sivil hizmetler, su pompaları ya da araçlar gibi ekipmanların, bunları Irak'a satan şirketlerce bakım-onarımının yapılmasını kapsıyor. Ancak, Irak'a askeri amaçlı kullanılabilecek malzeme yasağı devam edecek ve bu tür malzeme ve ekipmanlar listesi hazırlanıp BM Güvenlik Konseyi'nin onayına sunulacak.BM Güvenlik Konseyi üyesi Rusya, Fransa ve Çin'in çok uzun bulduğu sözkonusu liste bugün ve yarın Paris'de BM Güvenlik Konseyi'nin beş üyesinin teknik uzmanlarınca ele alınacak.
Öte yandan, yeni karar taslağında, BM Güvenlik Konseyi üyelerinden Fransa'nın yabancı şirketlerin Irak'ın petrol sanayiine yatırımlarına izin çıkartılması önerisine, ''Irak'a akıllı yaptırımlara'' dair yeni karar taslağında yer verilmedi. Fransa ve bazı ülkeler Irak'ın petrol sanayiine yabancı yatırım için lobicilik yapıyor, İrlanda gibi ülkelerde bunu destekliyor, ancak ABD ve İngiltere hala karşı çıkıyor.
IRAK'DA KAÇAKÇILIĞIN GÖZETLENMESİ KONUSU
Akıllı yaptırımlara ilişkin yeni karar taslağında, Irak sınırlarından kaçakçılığın nasıl gözetleneceğine dair daha az ayrıntıya yer veriliyor.
Taslak metinde, bu konuda tavsiyelerde bulunma yetkisi, daha önceki metinde olduğu gibi, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a verilirken, Annan'ın Irak'a komşu ülkeler Ürdün, Suriye ve Türkiye ileistişareleri öngörülüyor. Taslakta, Irak'ın komşusu Suriye, Türkiye ve Ürdün'ün herbirinin Irak'dan günde 150 bin varil petrol alımına izin verilmesi yeralıyor.
Metinde, Tunus ve Ürdün'ün Körfez Savaşı'ndan beri ellerinde tuttukları Irak uçaklarını geri vermelerine izin çıkarılması da düşünülüyor. Karar taslağı metninde yapılan diğer değişiklikler arasında, Irak'ın Körfez Savaşı kurbanlarına yapması zorunlu ödemeler için alternatifler sunulması da bulunuyor.