Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2002 08:13
Irak’ın, adı açıklanmayan bir Türk firmasına, sinir gazının panzehiri olan ‘atropin’ ve enjektör siparişi verdiği öne sürüldü. New York Times'ta yer alan haber, Bağdat yönetiminin ABD'nin olası bir operasyonunda kimyasal silah kullanacağı şüphesini doğurdu.
IRAK'ın, Türkiye'den büyük miktarda sinir gazına karşı kullanılan atropin ve bu ilacın zerkinde kullanılan enjektörlerden satın almaya çalıştığı öne sürüldü.
New York Times gazetesinin haberine göre, Irak, sinir gazları Sarin ve VX'in antidotu (panzehir) olarak kullanılan
‘atropin’den 1 milyon 250 bin doz ve bu ilacın uygulanmasında kullanılan enjektörleri bir Türk firmasına sipariş etti. Gazetenin Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, normal tedavi için gerekenden çok daha fazla miktarda istenen atropin adlı ilacı satmaması için, ABD'nin Ankara'ya baskı yaptığı vurgulandı.
IRAK GAZ KULLANACAK
New York Times'ın haberinde, Irak'ın, yine bir kimyasal silah olan
‘obidoxime klorid’in panzehiri niteliğindeki bir başka ilacı daha sipariş ettiği öne sürüldü. Gazeteye açıklama yapan bir Amerikalı yetkili,
‘‘Iraklılar, sinir gazı kullanacaksa kendi askerlerini korumak için önlem almak isteyecektir. Bu, Amerikan istihbaratının endişelendiği ve önem verdiği bir konu’’ dedi.
Sarin ve VX'e karşı kullanılan atropin siparişi, Amerikan istihbaratını da harekete geçirdi. Irak, daha önce sarin ve VX stoklarını imha ettiğini açıklamıştı. Ancak Amerikan istihbaratı, atropin siparişi üzerine, Irak'ın sarin ve VX gaz stoklarını imha ettiğinden kuşku duymaya başladı.
Bush yönetiminden üst düzey yetkililer, Irak'ın atropin siparişinin, hastanelerin ihtiyacı için gerekenin çok çok üstünde olduğuna dikkat çekiyorlar. ABD’li yetkililer, atropinin dünya çapında hastanelerde kalp krizine karşı kullanıldığını da hatırlattı. İlgililer, bu ilacın hem askeri, hem de sivil alanda çift kullanımlı bir madde olduğunu, ancak çift kullanımlı ilaçlar listesine dahil edilmediği için, Irak'ın bundan rahatlıkla sipariş verdiğini vurguluyorlar.
ANKARA'YA BASKI
New York Times Gazetesi’ne göre, atropin siparişiyle ilgili gelişmeden son derece rahatsız olan
Bush yönetimi, son 2 ay içinde çeşitli kademelerde yapılan Türk-Amerikan görüşmelerinde, konuyu gündeme getirerek, satışın yapılmaması yolunda Ankara'ya baskı yaptı. Türkiye de, ABD'nin endişelerini göz önüne alarak, Irak'ın yaptığı siparişi gözden geçireceği vaadinde bulundu. Bush yönetimi yetkilileri, siparişi alan Türk firmasının adını vermediler. Bir ABD’li yetkili, firmanın bölgede önemli bir bio-savunma üreticisi olduğunu söylemekle yetindi.
Ancak Hürriyet Ankara Bürosu’nun konuyu soruşturduğu Türk Dışişleri Bakanlığı ilgilileri, kendilerine böyle bir olay yansımadığını bildirdiler.
DIŞ HABERLER SERVİSİİlaç Üreticileri Derneği:Atropin talebi yok
IRAK'ın atropin ve enjektör siparişi yerli ilaç sanayicileri tarafından reddedildi. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, Türkiye'de atropin ilaç üretme kapasitesi bulunan 3 firmaya Irak'tan bu yönde herhangi bir talep gelmediğini bildirdi. Yerli İlaç Üreticileri Derneği Dernek Başkanı
Cengiz Celayir de,
‘‘Böyle bir talep de yok, hazırlık da’ dedi.
Atropin nedir?
Sinir gazları, kasları felce uğratarak solunum ve dolaşım sistemlerini durdurup ölüme neden oluyor. Panzehir olarak kullanılan atropin ise ağız ve soluk boruları salgılarının yok olmasını, sindirim sisteminin ve üreter kaslarının gevşemesini sağlar.
Mesude ERŞAN / İSTANBULHalepçe unutulmadı İRAN-Irak savaşının sonuna doğru 1988'de, ABD'nin de cesaretlendirmesiyle, Kuzey Irak'ta Kürtler ayaklandı. Tanklarını Kuzey Irak'a gönderen Saddam, ayaklanmayı bastıramayınca, 16 Mart günü Halepçe'ye sinir gazı saldırısı emri verdi. Saldırı sonucunda, Halepçe'de kadın, erkek, çocuk ve yaşlı 5 binin üzerinde insan öldü. Gaz saldırısının sonuçları korkunç oldu. İnsanlar, kapının eşiklerinde, sokaklarda öldü. Kadınların sarıldıkları bebekleriyle birlikte öldüklerini yansıtan fotoğraflar belleklere kazınmış ve Saddam'a büyük öfke duyulmasına neden olmuştu. Kentteki tüm hayvanlar da ölmüş ve Halepçe tam bir ölüm tarlaları görüntüsü vermişti.