Güncelleme Tarihi:
Irak’a akaryakıt ve LPG taşıyan 24 Türk tanker şoförünün çeşitli suçlamalarla çıkarıldıkları mahkemelerde yargılandığı bildirildi. Irak’ta hukuki sürecin ağır ve sorunlu işlediğin belirten Türk şoförler, bağlı oldukları şirketlerin ilgisizliğinden şikayet etti. Türk şoförler, Ankara’nın da bir an önce duruma müdahale etmesini istedi.
Amerika’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre çeşitli suçlamalarla Iraklı görevliler tarafından mahkemeye sevk edilen 24 Türk şoförü, davaların bir türlü sonuca bağlanmamasından dolayı Musul’un Filfil köyünde mahsur kaldı. Bu şoförler arasında bulunan Gaziantepli Edip Çağlayan’ın geçen yılın kasım ayından beri Irak’ta olduğu bildirildi.
TIR'ıyla LPG taşıyan Çağlayan, tank güvenlik sibobunun arızalı olması gerekçe gösterilerek yargıç karşısına çıkarıldığını, açılan davalarda beraat ettikçe dosyasının bir başka mahkemeye gönderildiğini söyledi.
“ŞİRKETLER SAHİP ÇIKMADI”
Temmuz sonu itibariyle Irak’taki sekizinci ayını dolduran Çağlayan, Türk makamların kendilerine bir an önce yardım etmesini istedi. Çağlayan, bağlı olduğu taşımacılık şirketinin kendisiyle hiç ilgilenmediğini belirtirken, avukat ve barınma masraflarını da kendisinin karşıladığını anlattı.
Bağlı bulunduğu taşımacılık şirketinden şikayetçi olan bir diğer şoför olan Salih Keleş de Irak’ta bulunduğu süre zarfında bir tek şirket yetkilisinin dahi kendileriyle temas kurmamasından yakındı.
“SORUN RÜŞVET VERMEYİ REDDETMEMİZ”
Keleş, Iraklı bazı memurlara rüşvet vermeyi reddettikleri için işlerinin yokuşa sürüldüğünü savundu. Geceleri, TIR parkında bulunan lokantanın damında yattıklarını söyleyen Keleş, yaşam koşullarının oldukça olumsuz olduğunu ifade etti.
Irak’ta geçirdikleri fazladan her günün güvenlikleri açısından riskli olduğunu söyleyen Keleş, Musul’un Amerikan askerleri ve direnişçiler arasında çatışmaların yaşandığı bir kent olduğunu hatırlattı.
Musul’dan çıkamayan Türk şoförlerinden bir diğeri olan Seyithan Kaçar da gündüzleri 45 ile 50 dereceye ulaşan sıcaklığa ve içinde bulundukları olumsuz çevre koşullarına dikkat çekti.
Milli servet dediği TIR'ının harçlarını yatıramayacak duruma geldiğini belirten Kaçar, paraları bittiği için hamama ve lokantaya gidemediklerini söyledi.
Türk şoförlerin avukatları da davaların çoğunlukla beraatla sonuçlandığını ancak hukuki sürecin istikrarsız ülke koşulları nedeniyle ağır işlediğini belirttiler.(ANKA)