Güncelleme Tarihi:
Kadir Has Üniversite'sinde düzenlenen Bileşmiş Milletler Akademik Konseyi'nin 2014 yılı toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye gelen Nobel Barış ödüllü "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü"nün (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Üniversite rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın evsahipliginde bir grup Türk gazeteciyle biraraya geldi. Üzümcü, gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:
İRAK'TAKİ SON DURUM
Irak, OPCW'ya 2009'da üye oldu. ABD işgalinden sonra Irak'ta sadece iki tane yeraltı deposunda kimyasal silah bulundu, bulunan miktar ve tesis aktif bir kimyasal silah kullanımına işaret etmiyordu. Bu depoların içine girilemediği için burada bulunan kimyasal silahın miktarının ne olduğu robotlarla tespit edilmeye çalışılıyordu. Dolayısıyla Irak'taki çeşitli terör gruplarının bunları ele geçirip kullanma ihtimali yok.
SURİYE'DEKİ KİMYASAL SİLAHLARIN YÜZDE 92'Sİ BOŞALTILDI
2013 Eylül ayında Rusya ve ABD'nin Cenevre'de mutabık kaldığı belge çerçevesinde Suriye'nin kimyasal silahlardan temizlenmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bu kapsamda şu ana dek Suriye'deki kimyasal silahlarin yüzde 92'si Suriye dışına çıkarılmak üzere gemilere yüklendi. Yüzde 8'lik bölümüyse hala Suriye'de, Suriye devleti o deponun hala çatışma bölgesinde dolayı depoya girip alamadığını söylüyor.
SURİYE'DE KİMYASAL SİLAHI KİMİN KULLANDIĞINA DAİR BULGU YOK
Suriye'de Ağustos'taki sarin gazı kullanımından sonra Suriye'ye dokuz kişi bizim örgütten, üç kişi Dünya Sağlık Örgütü'nden olmak üzere bir araştırma heyeti gitti, İsveçli bilimadamı Ake Sellstrom'un başkanlığında araştırmalar sonuçlandırıldı ve kimyasal gaz kullanıldığı ortaya çıktı. Son iki-üç ay içinde 8 yerde daha kimyasal silah kullanımı iddiaları ortaya çıktı. Biz de bir ay önce yine heyet gönderdik Suriye'ye. Suriye'de hem o zaman hem de daha sonra kimyasal silah kullanıldığına dair bulgu var, ancak bu silahı kimin kullandığına dair bir bulgu yok.