Irak seçimlerinde oy verme süreci

Güncelleme Tarihi:

Irak seçimlerinde oy verme süreci
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 30, 2005 11:22

Irak'ta bugün genel ve yerel seçimler birlikte yapılıyor. Yurtdışında yaşayan Iraklılar 14 ülkede kurulan merkezlerde 28 Ocak Cuma gününden itibaren oy kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

Seçim sonuçlarının 10 gün sonra alınması bekleniyor.

 

Irak’ta seçmenlerin oy kullanma süreci şöyle işleyecek:

   Â

OY MERKEZLERİ: Iraklılar, ülke genelinde kurulan 5220 merkezde oy kullanacak. Bu merkezler Irak polisi ve ulusal muhafız askerlerinin yanı sıra Amerikan ve diğer çokuluslu güce bağlı askerlerce korunacak.

  Â

Oy verme işlemi yerel saatle 07:00'de (TSİ 06:00) başladı. Kuyrukta bekleyenler olmaması halinde seçimler 17:00'de (TSİ 16:00) sona erecek.

  Â

GENEL VE YEREL SEÇİM BİR ARADA: Seçmenlere iki oy pusulası verilecek. İlk pusula 275 üyeli ulusal meclis, diğeri il meclisleri seçimi için kullanılacak.

Haberin Devamı

  Â

KÜRT PARLAMETOSU İÇİN AYRI SEÇİM: Kürtlerin kontrolündeki Kuzey Irak'ta ise bölge parlamentosunun seçimi için 3. bir oy pusulası daha verilecek.

  Â

OY KULLANIMI: Seçmenler, kurulacak geçici kabinlerde oy pusulalarını işaretleyecek, bireylere değil, partilere oy verecek. Mükerrer oy kullanımını önlemek amacıyla oyunu sandığa atan kişinin parmağına çıkmaz mürekkep dökülecek.

      Â

OYLARIN SAYIMI: Oylama bittikten sonra oy kullanılan merkezlerdeki görevliler sandıkları sayacak, sonuçları telefon ya da internet aracılığıyla Irak Seçim Komisyonu'na bildirecek.

  Â

SEÇİM SONUÇLARI: İlk seçim sonuçlarının oylama bittikten sonraki birkaç saat içinde alınması, kesin sonuçların ise bir hafta ya da 10 gün sonra açıklanması bekleniyor.

  Â

YURTDIŞINDAKİ IRAKLILAR: Yurtdışında yaşayan Iraklılar, 14 ülkede kurulan merkezlerde Cuma gününden itibaren oy kullanmaya başladı. Yurtdışındaki oylama Uluslararası Göç Örgütü'nce izlenecek.

  

Haberin Devamı

Iraklıların oy kullanacağı 14 ülke ÅŸunlar: Türkiye, Avustralya, Ä°ngiltere, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Ä°ran, Ãœrdün, Hollanda, Ä°sveç, Suriye, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Amerika BirleÅŸik Devletleri.   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!