Irak savaşı dünyada terör tehdidini artırdı

Güncelleme Tarihi:

Irak savaşı dünyada terör tehdidini artırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 10:59

İngiliz BBC Radyosu tarafından sonuçları açıklanan ve 35 ülkede yapılan bir uluslararası kamuoyu araştırması, 33 ülkedeki çoğunluğun mart 2003'te Irak'a Amerikan-İngiliz askeri müdahalesinin dünyada terör tehdidini artırdığını düşündüğünü ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

BBC Radyosu'nun dünya servisi için yapılan anketin sonuçları, bu ülkelerdeki halkların yüzde 60'ının Irak'a müdahalenin terör tehdidini artırdığını, yüzde 12'sinin bunun tersini, yüzde 15'ininse müdahalenin bir şey değiştirmediğini düşündüğünü ortaya koydu.

Terör tehdidinin azaldığının düşünüldüğü tek ülkenin Nijerya olduğunu ortaya çıkaran araştırma, müdahaleyi en çok eleştiren ve tehdidin bugün daha çok olduğunu düşünenlerin bulunduğu ülkelerin başında yüzde 85'le Çin'in geldiğini, onu yüzde 84'le Güney Kore ve yüzde 83'le Mısır'ın izlediğini, İngiltere'de yüzde 77, Irak'ta yüzde 75 ve ABD'de de yüzde 55'lik bir kesimin bu görüşü paylaştığını gösteriyor.

Fransa'da halkın yüzde 67'sinin terör tehdidinin arttığını düşündüğünü ortaya çıkaran kamuoyu araştırması, yüzde 27'lik bir kesimin bunun aksini düşündüğünü, İspanya'da bu oranın yüzde 79'a 12, Almanya'da yüzde 80'e 14, İtalya'da yüzde 81'e 15, Rusya'daysa yüzde 58'e karşı yüzde 26 olarak belirlendiğini ortaya koyuyor.
Arjantin, Brezilya, Şili, Meksika, İspanya, Fransa, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, İran, Türkiye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Senegal, Tanzanya, Zimbabve, Çin, Güney Kore, Endonezya ve Sri Lanka'da halkın çoğunun yabancı birliklerin gelecek aylarda Irak'tan çekilmesi gerektiğini düşündüğünü gösteren araştırmanın, 9 ülkedeyse çoğunluğun bunun tersini düşündüğünü ortaya koyduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Irak hükümetinin yabancı birliklerin Irak'ta kalmasını istemesi halinde, bu rakamların hissedilir biçimde değişkenlik gösterdiğini ortaya koyan araştırma, bu koşullarda bile 11 ülkedeki çoğunluğun yabancı birliklerin Irak'tan çekilmesini düşündüğünü gösteriyor.

IRAK'TA DURUM

Araştırma, Iraklıların yüzde 49'unun yabancı birliklerin ülkede kalmasından bir o kadarının da gitmesinden yana olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırma ayrıca, İngilizlerin yüzde 56'sının ve Amerikalıların yüzde 58'inin Irak'ta birliklerinin kalmasından yana olduğunu düşündüğünü, çekilme isteyenlerinse İngiltere'de yüzde 38, ABD'de yüzde 36 olduğunu gösteriyor.
Aynı sorunun sorulduğu Fransızların yüzde 34'ü yabancı birliklerin Irak'ın istikrarı için bu ülkede kalmasından yana olduğunu, yüzde 56'sınınsa bir an önce Irak'tan çekilmesini istediğini gösteren araştırma, birliklerin Irak'ta kalmasını isteyen İspanyolların oranının yüzde 30, İtalya'da yüzde 47, Almanya'da yüzde 55, Rusya'da yüzde 18 olduğunu, birliklerin çekilmesini isteyen İspanyolların oranının yüzde 60, İtalya'da yüzde 44, Almanya'da yüzde 39 ve Rusya'da yüzde 53 olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Araştırmaya katılanların büyük bir bölümünün Saddam Hüseyin'in devrilmesinin bir hata olduğunu düşündüğünü gösteren araştırma, Arjantin'de yüzde 74, İspanya'da yüzde 65 ve Almanya'da da yüzde 61'lik bir kesimin bu doğrultuda görüş bildirdiğini ortaya çıkarıyor.

Irak, İngiltere ve ABD'de halkın büyük bir çoğunluğunun Saddam Hüseyin'in devrilmesinin “iyi bir şey” olduğunu düşündüğünü ortaya koyan araştırmada, bu düşünce rakamlarla Irak'ta yüzde 74, ABD'de yüzde 60 ve İngiltere'de yüzde 49 olarak ifade ediliyor.

Ekim 2005 ile ocak 2006 arasında 41 bin 856 kişinin katılımıyla yapılan araştırma, Fransızların (yüzde 32'ye karşı) yüzde 50'sinin, İtalyanların (yüzde 34'e karşı) yüzde 48'inin ve Rusların (yüzde 21'e karşı) yüzde 42'sinin Saddam Hüseyin'in devrilmesinin bir hata olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor.
(AFP-HND-İO)

10:49 28/02/06
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!