Irak kaçan doktorları geri döndürmeye çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Irak kaçan doktorları geri döndürmeye çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 12:23

Irak hükümeti, şiddet yüzünden ülkeden kaçan yüzlerce deneyimli doktoru geri dönmeye ikna etmeye çalışıyor.

Hükümete bağlı "Doktorları Koruma Komitesi" başkanı Raşid el Nasiri, şiddetteki nispi azalma ve ücretlerin yükselmesi sayesinde bu yıl 400'ün üzerinde doktorun geri döndüğünü söyledi.

Nasiri, doktorları geri dönmeye teşvik için yapılması gerekenlerin ele alındığı Bağdat'ta yapılan bir konferanstaki konuşmasında, "Göç durdu ve biz şimdi göçü tersine çevirmeye çalışıyoruz" dedi.

Son 5 yılda Irak'ta 176 doktorun öldürüldüğünü söyleyen Nasiri, ancak şimdi güvenliğin daha iyi olduğunu, mayısta şiddetin son 4 yılın en düşük seviyesine indiğini söyledi.

Konferansta doktorların güvenliğini sağlamak için hastanelerde lojmanlar inşa edilmesi, doktorlara karşı saldırı suçlarıyla ilgili yasaların gözden geçirilmesi ve doktorlara silah taşıma izni verilmesi gibi önerilerde bulunuldu.

Irak'ın 2003'te işgali sonrasında başlayan şiddet yüzünden doktorların yanı sıra diğer meslek sahiplerinin ülkelerinden kaçması Irak'ta büyük bir beyin göçüne sebep olmuştu.

Irak Doktorlar Sendikası, geçen aralıkta yayınladığı raporda 15-20 yıllık deneyimi bulunan 2.327 tıp uzmanının yüzde 60 ila 70'inin Irak'tan kaçtığını bildirmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!