Güncelleme Tarihi:
MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Türkiye’nin Kuzey Irak’a eğitim amaçlı asker takviyesi yapmasının neden olduğu krizi görüşmek için önceki gün Bağdat’a yaptığı ziyaretin ardından Irak, BM Güvenlik Konseyi’ne gitme kararı aldı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Dışişleri Bakanlığı’na Musul’daki Türk askerlerinin çekilmesi için BM Güvenlik Konseyi’ne resmi başvuru yapması talimatı verdi.
Irak Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen talimatta, “Türkiye’nin ve Türk askerinin yaptığı bu ihlalin BM Güvenlik Konseyi’nin emriyle derhal sonlandırılması, askerlerin önşartsız olarak sınırın gerisine çekilmesinin talep edilmesi” istendi. Irak Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin asker göndermesi “işgal ve BM prensiplerinin çirkin şekilde ihlali” olarak değerlendirildi. Askerlerin gelişine kendilerinin izin vermediğini ve bunun da Irak’ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiği savunuldu. Yazılı açıklamaya göre Irak ayrıca, konunun BM Güvenlik Konseyi’nde özel bir oturumda ele alınmasını talep etti. Bundan önce de Irak’ın en önemli Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani, isim vermeden Türkiye’yi suçlamış, ‘ülkenin egemenliğini ihlal edenlere karşı müsamaha gösterilmemesi” için Bağdat hükümetine de çağrıda bulunmuştu. Şii liderlerden Mukteda El Sadr’ın ise Necef’in Kufe camiindeki hutbesinde “ Türk işgali kapıda. Bazı gruplar buna karşı hem askeri hem de başka yollarla savaşıyor. Bu gruplar eğer görevlerini yapamazsa müdahaleye hazırız” dediği öne sürüldü.
YENİDEN TANZİM MUTABAKATI
Başbakanlık ise Başbakan Davutoğlu’nun özel temsilcileri sıfatıyla Bağdat’a giden MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun temaslarıyla ilgili yaptığı açıklamada, krize neden olan Başika kampının Irak hükümetinin hassasiyetleri dikkate alınarak yeniden tanzimi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi. Açıklamada, yeniden tanzimin Türkiye’nin Başika’daki 600 kadar askerini geri çekmesi veya asker sayısını azaltmayı içerip içermediğine dair bir bilgi yer almadı. Başbakan Davutoğlu, Başika kampına asker takviyesiyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Yeni bir durumla karşı karşıya değiliz. Sanki Türkiye gizli bir faaliyet yapıyormuş gibi bir kanaat yayılması kesinlikle doğru değil. Gerekli görüldüğü zamanda burada aldığımız tedbirin mahiyeti, niceliği sayısal çerçevesi tekrar değerlendirilir ama o dediğim gibi alandaki şartlara bağlı... Her şeyden önce bizim bakışımızı gösteren ilkeler Irak’ın toprak bütünlüğü bizim için en asli durum. Keşke DAEŞ ve PKK gibi terör örgütleri başta Irak olmak üzere çevre ülkelere tehditte bulunmasaydı.”
Bilgi notu: ABD de Bağdat’a hak vermişti
BM Güvenlik Konseyi’nde geçtiğimiz salı günü Rusya’nın talebi üzerine Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki faaliyetlerine ilişkin kapalı bir toplantı düzenlenmişti. Toplantı öncesi ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Türkiye’nin Irak’taki askeri eylemlerini Bağdat’la koordine etmesi ve Bağdat’ın rızasıyla hareket etmesi gerektiğini söylemişti.