Güncelleme Tarihi:
ABD Başkanı George W. Bush’un Saddam Hüseyin’i devirip ülkesini “özgürleştirmek” hedefiyle 20 Mart 2003’te başlattığı “Irak’ın Özgürlüğü Operasyonu” dün resmen sona erdi. Irak’taki ABD ordusunun bugün itibariyle başlattığı “Yeni Şafak Operasyonu” kapsamında “şimdilik” muharip askeri faaliyetler icra edilmeyecek. Son aylarda çok sayıda muharip birliğin ABD’ye çekilmesiyle Irak’ta 50 bin Amerikan askeri kalmıştı.
Ancak birçok Iraklı, hatta birkaç ay öncesine kadar Amerikan işgalinin derhal bitmesini savunanlar bile zamanlamadan memnun değil. ABD Yönetimi, “Güvenlik durumu kötüleşirse muharip operasyonları yeniden başlatıp Irak ordusuna yardım edebiliriz” diyorsa da ülkede herkesi iç savaş korkusu sardı.
Otorite boşluğu var
Genel seçimlerin yapılmasının üzerinden altı ay geçmesine karşın Sünni, Şii ve Kürt partilerin anlaşamaması ülkeyi hükümetsiz bıraktı. Otorite boşluğundan cesaret alan militanların Irak çapında saldırıları son haftalarda iyice arttı. Iraklı komutan Korgeneral Babekir Zebari, ABD’nin erken çekilerek ülkeyi büyük bir riskle başbaşa bıraktığını belirtip, “Irak ordusu 2020’ye kadar hazır olmayacak” dedi.
Washington Post ise kendisini korumak isteyen Iraklıların silah satışlarını patlattığını yazdı. En kritik dört şehir olan Bağdat, Felluce, Musul ve Kerkük’te silah satışlarının yüzde 30-50 arttığı bildirildi. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı artık silah ruhsatı vermiyor.
Iraklı kaçak silah satıcısı Ebu Fatma, “Son üç haftada işler açıldı. İnsanlar korkuyor. 2005’teki terör günlerine geri
dönebileceğimizi düşünüyorlar” dedi. Döviz simsarı Rezzak Kubeysi de “Amerikalılar şimdi hiçbir şey yapmadan üslerinde oturuyor. Geriye demokrasi değil, hırsızları bıraktılar” diye konuştu.