Güncelleme Tarihi:
İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA), silahsızlarını bırakarak, amaçlarına siyasi yollardan ulaşmaya çalışacağını bildirdi.
Örgütün bildirisinde, silahsızlanma çabalarına iki ayrı kilisenin temsilcilerinin tanıklık yapacağı belirtildi.
Bütün IRA mensuplarına ellerindeki silahları bırakmaları emrinin verildiği kaydedilen bildiriye göre, silahlı mücadeleye yerel saatle 16.00'da (TSİ 18.00) son verilecek.
IRA'nın bütün gönüllülerinden ve üyelerinden sürece yardımcı olmalarının istendiği bildiride, siyasi ve demokratik sürece barışçı yoldan destek verileceği belirtildi.
Bildiride, kamuoyunun güvenini kazanmaya yönelik bu kararın mümkün olan en kısa sürede uygulanmasına çalışılacağı, Katolik ve Protestan kiliselerinden iki bağımsız tanığın da süreci denetleyip izleyeceği vurgulandı.
Kararın IRA komuta kademesinin yaptığı uzun toplantılar ve danışmalardan sonra alındığı ifade edilen bildiride, sürecin bu bölümünde “bütün örgüt yöneticilerinin gösterdiği samimi ve dürüst yaklaşım”dan söz edildi.
Bildiride, İngiltere ve İrlanda hükümetiyle Protestan bölge politikacılarının barış sürecine ilişkin yaklaşımları ise eleştirildi.
İrlanda halkının sürece destek verdiğine ve Kuzey İrlanda barış anlaşmasının tümüyle uygulanmasını istediğine işaret edilen bildiride, İrlanda ve Kuzey İrlanda'nın birleşmesi için gösterilen barışçı çabaların süreceği belirtildi.
“Bu uğurda mücadele eden herkese teşekkür” edilen bildiride, silahlı çatışma döneminde hayatını kaybeden ve yaralananlar da anıldı.
Birleşme hedefine ulaşmak için bütün İrlandalı Cumhuriyetçileri birlikte çalışmaya çağıran IRA yöneticileri, bildiriyi, “IRA yönetimi silahlı mücadelenin sona erdirilmesini emrediyor” diye bitirdi.
KUZEY İRLANDA'DA DOLAMBAÇLI VE UZUN YOLUN KRONOLOJİSİ
1921 - Güney, bağımsız bir devlet olduğunu iddia etti. İki yıl süren iç savaş başladı. Kuzeyli Protestanlar, İngiltere'ye bağlılığını korudu.
1937 - Serbest İrlanda, ülkenin güney ve batısındaki 26 bölgeden oluşan bağımsız bir devlet olduğunu ilan etti. Devlet, 12 yıl boyunca İngiltere tarafından tanınmadı.
1955-62 - Katolik İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu, Kuzey İrlanda ve İngiltere'de, İngilizlere yönelik saldırılar düzenledi.
1968 - Kuzey İrlanda Katolikleri, yurttaşlık hakkı kampanyası başlattı.
1969 - İngiltere'nin, saldırılarla başa çıkabilmek için Kuzey İrlanda'ya ordu göndermesiyle bölge, en kanlı çatışmalara sahne oldu.
1971 - Gerilla olduğundan şüphelenilen kişiler, mahkemeye çıkmadan hapsedildi.
1972 - İngiliz askerleri, Londonderry'de 13 Katolik göstericiyi öldürdü ve olay tarihe “Bloody Sunday” olarak geçti.
1979 - IRA, İngilizlere yönelik saldırıları artırdı. Kraliçe Elizabeth'in kuzeni Lord Mountbatten öldürüldü.
1981 - 10 IRA tutuklusu, siyasi tutuklu sıfatı kazanmak için açlık grevi başlattı.
1982 - Kuzey İrlanda parlamentosu seçildi. Parlamento Katolikler tarafından protesto edildi.
1983 - IRA, Londra'daki Harrods mağazasını bombaladı, 6 kişi öldü.
1984 - Muhafazakar Parti'nin düzenlediği konferansa yönelik bombalı saldırıda 5 kişi öldü. Dönemin başbakanı Margaret Thatcher saldırıda yaralandı.
1985 - İngiltere ile İrlanda arasında yapılan anlaşma, Dublin yönetimine, Kuzey İrlanda'nın günlük yönetiminde söz sahibi olma hakkı verdi.
1987 - IRA, Enniskillen savaşının anma töreninde 11 kişiyi öldürdü.
1988 - 3 IRA militanı, Cebelitarık'ta SAS komandoları tarafından öldürüldü.
1994 - IRA, İngiltere yanlılarının da kabul ettiği ateşkes ilan etti. İngiliz yetkililer Sinn Fein ile görüşmeyi kabul etti.
1995 - İngiltere, Sinn Fein ile bakanlık düzeyindeki 23 yıllık görüşme yasağını kaldırdı.
1996 - IRA, ateşkese, Londra'nın Dockland bölgesinde bombalı saldırı düzenleyerek son verdi. Saldırıda 2 kişi öldü. Kuzey İrlanda'nın geleceğiyle ilgili görüşmeler başladı. Sinn Fein görüşmelere alınmadı.
1998 - Kuzey İrlanda'da yeni parlamento seçildi. Parlamento, Birlik Partisi lideri David Trimble'i başbakan seçti. Kuzey İrlanda'nın Omagh kentinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 29 kişi öldü. Sorumluluğu, IRA'dan ayrılan “Gerçek IRA” üstlendi.
1999 - Kuzey İrlanda, Katolik ve Protestanların paylaşımıyla kendi hükümetine kavuştu ve İngiltere'nin 27 yıllık egemenliği son buldu.
2001 - Başbakan Trimble, IRA'nın silahsızlanmaması üzerine istifa etti, IRA'nın bazı silahları kullanım dışı bıraktığını açıklaması üzerine tekrar seçildi.
2004 - İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, anlaşma yapmak üzere Leeds Şatosu'nda bir araya geldi.