İnternette son tehlike: Dijital uyuşturucu

Güncelleme Tarihi:

İnternette son tehlike: Dijital uyuşturucu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2010 15:07

İnternette büyük bir hızla yayılmakta olan yeni bir çılgınlık, gençlerin sağlığını çok ciddi boyutta etkileyebilecek bir tehlikeye dönüşmeye başladı.

Haberin Devamı

DİJİTAL UYUŞTURUCU KULLANAN GENÇLERİN GÖRÜNTÜLERİ - FOTO GALERİ

 

Son zamanlarda, internetin en büyük video paylaşım sitesi olan YouTube’da son sürat yayılmakta olan çok tehlikeli bir akıma dâhil olan gençlerin videoları yayılmaya başladı. Görüntülerde, genelde yüzlerini örtmüş olan gençler, kulaklıkları takılı bir halde kendilerinden geçmiş gibi hareketler yapıyor.

 

Gençlerin korkuyla çığlıklar attıkları, şiddetle titredikleri ve son derece sıkıntılı bir surat ifadesine sahip oldukları görüntülerin kaynağı, “i-dosing”, yani dijital uyuşturucu çılgınlığı.

 

Haberin Devamı

Gençler arasında dijital uyuşturucu olarak adlandırılan şey, beyni gerçek uyuşturucu maddelerin verdiği etkinin aynısıyla uyaran, vızıltı benzeri bir müzik. Sürekli tekrarlanan seslerden oluşan bu müzik,uyuşturucu benzeri bir etki yaratıyor ve dinleyenlerin kendilerinden geçmesini sağlıyor.

 

İnternetten “yasal” olarak indirilebilen dijital uyuşturucu, ABD’nin ardından başta İngiltere olmak üzere gençler arasında hızla yayılmaya başladı. Bu deneyimi yaşayanlar, müziğin ectasy veya esrar benzeri bir etki yaptığını belirtti. Dijital uyuşturucunun nasıl bir etki yaptığını görmek isteyenler ise, YouTube’da yeterince video bulabilir.

 

İnternette son tehlike: Dijital uyuşturucu

YouTube'daki videolardan birinden alınan görüntü

 DİJİTAL UYUŞTURUCUNUN KÖKENİ

Alman fizikçi Heinrich Wilhelm Dove, 1839’da yaptığı deneylerde iki kulağa dinletilen farklı frekanslardaki seslerin beyinde ‘binoral’ (her iki kulağı ilgilendiren) etkiler yapabileceğini fark etti. Bu etki, iki sesin oluşturduğu hızlı ritimlerden kaynaklanıyordu.

 

Tıpta, farklı ses frekanslarının kullanılması gerginliğin azaltılması, duyma ve uyku döngülerinin araştırılması ve beyinde farklı beyin dalgaları oluşturmak için tedavi amaçlı olarak kullanıldı.

Haberin Devamı

 

ABD’nin Oregona eyaletindeki Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Helane Wahbeh, Binoral ritimlerin iki kulakta farklı ses dalgalarının dinlenmesiyle oluştuğunu, iki ses arasındaki farkın kulaklarda algılanmasıyla insanların sesin kaynağı hakkında yön bildirici bir bilgi aldığını ifade etti.

 

Wahbeh, “Ancak bu sesleri kulaklıklarla dinlediğiniz zaman, dinleyici iki frekans arasındaki farkı bir başka ritim olarak algılıyor ve sanki kafasının içinden geliyormuş gibi duyuyor” dedi.

 

Buna rağmen, Wahbeh dijital uyuşturucuyu deneyen kişinin ectasy veya esrarla aynı hisleri yaşayabileceği olasılığını reddetti. Wahbeh, “Dört kişi üzerinde bir çalışma yaptık. Kişilerin dinledikleri binoral ritimler eşleşecek bir beyin dalgası tespit etmedik” dedi. Bazı uzmanlar ise, dinleyicilerin hissetmek istediklerinin arzusu içinde placebo etkisi yaşıyor olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

 

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Geçtiğimiz hafta, ABD’nin Oklahoma eyaletinin başkenti Oklahoma City’de yayın yapan News Channel 9 radyosunda, ülke genelinde gençlerin MP3 formatında indirilen dijital uyuşturucu akımının pençesine düştüğü uyarısı yapıldı.

 

Oklahoma Narkotik Şubesi, dijital uyuşturucunun içerdiği binoral dalgaların esrar ve kokain gibi etki yaptığı uyarısında bulundu. Gençlerin bu akıma başlangıç basamağı ise, 30 dakika uzunluğa sahip bir MP3 olan “…. Of  ...es” parçası. Ayrıca, gençlerin dinleyecekleri sese alışabilmeleri için 40 sayfalık bir “kitapçık” elde edilebiliyor.

 

“….. of ..des” parçası havada süzülen UFO veya bozulan radyo frekanslarının çıkardığı cızırtı gibi seslerle başlıyor ve hiç kesilmiyor. Ritim ise bazen güçleniyor, bazen yavaşlıyor, sesin tonu da zamanlar değişiyor. Bu parçanın anlamına çağrışım yapan benzer MP3’lerde internette mevcut.

Haberin Devamı

 

İnternette bu parçayı dinledikten sonra tecrübelerini yazan birçok kişi var. Bir tanesi beş para etmez bir ses bulamacı olan parçanın söylendiği gibi hiçbir etki yapmadığını, sadece aşırı bunalmış, uyuşuk insanların işine yarayabileceğini öne sürüyor.

Berecz kod adıyla bir bloga yorum yapan kişi ise, gözleri kapalı halde parçayı dinlediğinde parıltılar görmüş gibi olduğunu ve kendisini oturduğu koltuğa batıyormuş gibi hissettiğini belirtiyor. Zamanla kendisini rahatlamış ve güven kazanmış hissettiğini ve koltuğundan hiç kalkmak istemediğini ifade ediyor.

 

Gençler üzerinde şu ana kadar çok ciddi bir sağlık sorununa neden olduğu bilinmese de, gençlerin bu şekilde zaman öldürmesi için de bir sebep bulunmuyor. Oklohoma Narkotik Bürosu sözcüsü Mark Woodward, gençlerin sadece meraktan dolayı bu akımı yaydığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!