Güncelleme Tarihi:
İŞTE İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK YENİ BULGULAR / FOTO GALERİ
İSRAİL'DEKİ KEŞİFLER DE TARTIŞMA YARATMIŞTI
Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan taş aletler, göç yolunun sanıldığı gibi Nil vadisi üzerinden kuzeye doğru değil, Kızıl Deniz üzerinden Arabistan yarımadasına doğru izlendiğinin iddia edilmesini sağladı.
Bulgularla ilgili yazı, Science dergisinin yarın yayımlanacak sayısında yer alıyor.
Modern insanın Afrika'dan yayıldığı genel kabul görürken, bu nüfusun Asya, Uzak Doğu ve Avrupa'ya hangi yollarla yayıldığı konusunda hala kesinlik bulunmuyor. Daha önceki bilgilerle, göçün 60 bin yıl önce ve Nil vadisini izleyerek nehrin kuzeyinden, Akdeniz yakınında çıkıp buradan Ortadoğu'ya yayıldığı kabul ediliyordu.
Yeni bulgularla ilgili bir açıklama yapan, Almanya Tuebingen'deki Eberhard-Karls Üniversitesi Bilimsel Arkeoloji Merkezi'nden Hans-Peter Uerpmann, "Afrika'dan çeşitli çıkış rotalarının olabileceği anlaşılıyor. Nil nehrinin kuzeyindeki Sina yarımadasından da olabilir, Kızıl Deniz'in güneyinde, boğaz üzerinden Arabistan yarımadasına geçiş de mümkün" dedi.
Kendi bulgularının, bu ikinci rotayı gösterdiğini ifade eden Hans-Peter Uerpmann, "bu rotanın, kuzeye göre daha yoğun göçlere zemin olduğu anlaşılıyor" dedi.
O tarihte Arabistan yarımadasının bugünkü gibi çöl değil, nemli bir iklime sahip olduğu ve av hayvanları açısından da zengin olduğu belirtiliyor. O dönemde Kızıl Deniz'in ağzındaki boğazın (Babülmendep boğazı) su seviyesinin de düşük olduğu belirtiliyor. Afrika'da göllerden ve nehirlerden yararlanmayı bilen insanların, bu boğazı geçmesinin güç olmayacağı kaydediliyor.
Geçtiğimiz ay da İsrailli arkeologlar, modern insana ait en eski kalıntıları bulduklarını iddia etmiş, yaklaşık 400 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen dişlerin keşfi, Homo Sapiens adlı ilk insan türünün Afrika'da değil Ortadoğu'da yaşadığı tezi gündeme gelmişti.