Ä°nsanlık dramı: 22 bin ölü

Güncelleme Tarihi:

İnsanlık dramı: 22 bin ölü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 07:00

Nergis Kasırgası'nın vurduğu Burma'da (Myanmar) 22 bin kişi öldü ve 30 bin kişi kayıp ancak 46 yıldır cunta rejimiyle yönetilen ülkede yardım ekiplerine vize verilmiyor.

Haberin Devamı

Myanmar'ı kasırga vurdu...

En büyük kasırga felaketleri... 

BM'ye baÄŸlı yardım örgütlerinin Nargis kasırgasının vurduÄŸu Burma'ya yardım ulaÅŸtırmak için halen vize beklediÄŸi belirtildi.       Â

Cenevre'deki BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) sözcüsü Veronique Taveau  ve İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) sözcüsü Elizabeth Byrs,  Burma'ya gidecek ekiplerin vize beklediğini söyledi.

Bölgeye ekip yollamayı planlayan Kızılhaç ve Kızılay ekiplerinin de vize beklediği haber veriliyor.

Kasırga felaketi: 22 bin ölü

Güneydoğu Asya ülkelerinden Burma'yı geçen cumartesi günü vuran Nargis Kasırgası’nda ölü sayısı 22 bini geçti. Yetkililer 41 bin kişinin de kayıp olduğunu belirtti.

Saatteki hızı 190 km’ye ulaşan Nargis Kasırgası, Burma'yı yıkıp geçti. Kasırgadan en çok etkilenen Yangon ve Irrawaddy bölgelerinde ölü sayısı 22 bini geçti. 

41 bin kayıp

Haberin Devamı

Burma'daki yıkıcı kasırgada kaybolanların sayısı 41 bini buldu. Burma'nın Bangkok Büyükelçisi Ye Win yaptığı açıklamada, kasırga felaketinde ölen 22 bin kişi dışında 41 bin kişinin de kaybolduğunu belirtti.

46 yıldır askeri cunta var

46 yıldır askeri cunta tarafından yönetilen ülkede meydana gelen kasırgayla ilgili ilk haberlerde ölü sayısının 351 olduğu açıklanmıştı. Ancak dün kasırganın vurduğu adalar ve Irrawaddy Deltası’ndaki köylere ulaşılmasının ardından, felaketin korkunç boyutları ortaya çıktı. Irrawaddy Deltası, ülkenin pirinç ambarı niteliğinde. Çeltik tarlalarının kasırgadan etkilenmesi, zaten gıda sıkıntısının yaşandığı bölgede krizi ikiye katladı. Burma'daki felaketten ötürü Sri Lanka ve Bangladeş’e yapılacak binlerce tonluk pirinç sevkıyatı tehlikeye girdi.

BM acil Toplantıda

Burma'da kasırga felaketi kurbanlarına yardım için BM ve özel kuruluşlar acil toplantılar yapıyor. Çocuk Fonu UNICEF’in sözcüsü Veronique Taveau, sadece kendi kuruluşlarının Burma'da durumu tespit için 5 ekibinin bulunduğunu söyledi. Dünya Gıda Programı sözcüsü Paul Risley, Tayland’ın başkenti Bangkok’da yaptığı açıklamada, Burma'daki cuntanın, yardım için acil yardım gönderilmesine izin verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bush'tan cunta yönetimine eleştiri

ABD: Başkanı George Bush'un eşi Laura Bush, Amerikalı yardım ekibinin ülkeye girmesine izin verilmesi durumunda Burma'ya yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. Laura Bush, vatandaşlarını kasırgaya karşı uyarmayan cunta yönetimini ise eleştirdi.

Avustralya: Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, ülkesinin Burma'ya yardıma "hazır ve istekli" olduğunu belirtti. Smith, uluslararası kamuoyunun Burma'daki cunta rejiminin felaketi ele alış biçimini eleştirmek yerine bu ülkeye insani yardıma yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı.

Çin: Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Myanmar askeri rejiminin lideri General Than Shwe'ye gönderdiği mesajda yardım sözü verdi. Hu'nun mesajında, "Burma'nın kasırga yüzünden karşılaşılan zorlukların üstesinden geleceğine ve Devlet Barış  ve Geliştirme Konseyi liderliği altında halkı için normal hayatı yeniden kuracağına inandığını" ifade ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Hindistan: Hindistan ise Burma'ya gıda, çadır, kıyafet, battaniye ve iki donanma gemisiyle ilaç göndereceğini açıkladı.

Avrupa Birliği: Avrupa Birliği, kasırga kurbanlarına acil insani yardım için 2 milyon euro yardım yapacağını duyurmuştu. 

46 yıldır ülkeyi yöneten askeri cunta felaketin ardından uluslararası camiada acil yardım konusunda yoğun talepte bulunmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!