Güncelleme Tarihi:
ABD’li bilim adamları tıpta bir devrim yaptılar. Canlıların bütün doku hücrelerinin kaynağı olan ‘Kök Hücre’yi izole ettiler. Böylece, kemik hücresi, kas, kan veya sinir hücresi gibi bütün hücreleri elde etmek artık hayal olmaktan çıkacak.
Amerikalı bilim adamları tıp dünyasında büyük bir çığır açacak bir gelişmeye daha imza attılar ve tüm doku hücrelerine kaynaklık yapan ‘kök hücre’yi izole etmeyi başardılar. Döllenmiş yumurtanın ana rahminde embriyon oluşturmasından önceki evresine verilen ad olan kök hücre, normalde daha sonra kemik, kas, kan veya sinir hücreleri gibi farklı hücrelere dönüşerek bebeği tüm organizmasıyla vücuda getiriyor.
İşte bu kök hücre laboratuvarda elde edildi.
MÜTHİŞ DEVRİM
Buluş yaratacağı sonuçlar bakımından muhteşem bir adım olarak niteleniyor. Çünkü böylelikle kök hücreye ana rahminin dışında gerekli müdahaleler yapılarak sınırsız yedek organ üretilebilecek. Hem de karaciğerinden, böbreğine, kola ve bacağa kadar. Ayrıca genetik müdaheleler sayesinde kanser ve kalıtımsal hastalıklar yok edilecek.
Tıp dünyasında kopyalamadan sonra kaydedilen en önemli adım olarak gösterilen buluşu Maryland'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde görevli Prof.John Gearhart ile Wisconsin Üniversitesi embriyologlarından James A. Thomson başkanlığındaki iki ayrı ekip yaptı. Suni döllenme yoluyla çocuk sahibi olmaya çalışan çiftlerden alınan ancak ana rahmine yerleştirilmeyecek olan ‘atık’ döllenmiş yumurtalar laboratuvarda bir kaba konarak fare yumurtasından alınan hücrelerle beslendi. Döllenmiş yumurta hücresi önce 2 ardından 4 ve 8 olmak üzere bölünüp çoğalırken 5 gün sonra laboratuvar ortamında ‘kök hücre’ elde edildi.
Döllenmiş yumurtanın boş bir balon şeklindeki bu ilk halinden elde edilen kök hücre daha sonra dışarıdan müdahaleyle deri, saç, kemik, kas, sinir veya kan hücrelerine dönüşebiliyor. Ancak şimdilik hücrelere sadece kas, kıkırdak, kemik gibi doku üretecek komut vermenin yöntemleri biliniyor. Bilim adamlarına göre, ileride insan vücudunda bulunan 210 çeşit değişik hücreye sahip her türlü doku üretilmesi mümkün hale gelecek.
Bu arada laboratuvar ortamında geliştirilen bu dokular ölümsüz olacak. Normalde bu dokular vücut içinde birbirlerinden etkilendiği için yaşlanıp hastalanıyor ve ölüyorlar. Labortavuarda ise bölünüp çoğalma sınırsız oluyor.
ÖLÜMSÜZ DOKULAR
Müthiş buluşun şimdiki anlamı ise şu: Bu kök hücre sayesinde yeni dokular geliştirilerek bazı hastalıklar tedavi edilebilecek. Örneğin kalbinden rahatsız bir hastanın kalp dokusu bu yolla tamir edilebilecek. Ya da omuriliği zedelenen birisi laboratuvarda üretilen sinir hücreleriyle tedavi edilecek. Kısaca kök hücre, otomobil yedek parçası gibi hücre ve doku üretecek. Ayrıca genetik müdahaleyle kanser, Parkinson ve öteki kalıtımsal hastalıklar yok edilecek.
Bilim adamları bu kök hücreyi kullanarak ileride insan organlarını bütün halinde üretmeyi planlıyor. Ancak tıpkı kopyalama işlemine olduğu gibi bu yeni yöntem de ahlaki açıdan büyük bir tartışmaya yol açtı. Bazı çevreler kök hücrenin döllenmiş insan yumurtasından alındığını vurgulayarak bu yöntemi şiddetle eleştiriyor.