İnsanı insan yapan kemiksiz penismiş

Güncelleme Tarihi:

İnsanı insan yapan kemiksiz penismiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2011 00:001dk okuma

Nature Dergisi’nde yayınlanan ABD’de üç üniversitenin ortak çalışmasına göre insanı maymundan ayıran silinmiş DNA parçacıkları. Evrim sürecinde silinip kaybolan DNA dizinlerinden biri de erkek şempanzelerin penisindeki kemik.

Haberin Devamı

Bugüne değin insanoğlunu maymun türlerinden ayırt eden başlıca özelliğin “fazladan” genler olduğu düşünülürken, ABD’li araştırmacılar insanı insan yapan özelliklerin daha ziyade “silinmiş” DNA parçalarıyla ilgili olabileceğini tahmin ediyor. Stanford, Georgia ve Pennsylvania Eyalet üniversitelerinin ortak çalışmasına göre, şempanzelerden 7 milyon yıl önce ayrılan ilk insanlarda erkeğin penisi aynen maymunlar, kediler ve farelerde olduğu üzere kemikli bir yapıdaydı. Peniste omurgaya benzer kemik oluşumundan sorumlu DNA dizini insanın evrim sürecinde silinip kayboldu.

Cinsel ilişki süresi uzadı

Bilim insanları, penisi kemiksizleşen atalarımızın daha uzun süreli cinsel ilişkiye girerek, bir çift olarak daha çok yakınlaştığını, çocuk bakımında üstünlük kazandıklarını ve tek eşliliğe giden sürecin böyle başladığını düşünüyor. Şempanze, makak maymunu ve insanın genomlarını karşılaştıran araştırmacılar, beynin genişlemesini engellediği düşünülen DNA dizininin de insan genomundan silindiğini kaydetti.

Haberin Devamı

510 DNA parçacığı silinmiş

Amerikalı ekip, şempanze ve makak maymunlarında cildin kıllı olmasını sağlayan DNA dizininin de insanoğlunda silinen parçacıklardan biri olduğu inancında. Bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmada, şempanze ve makak maymunlarının sahip olduğu 510 DNA parçacığının insanlarda silinmiş olduğu yazılı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!