İnsan eli değmeyince Yeşil Hat yeşillendi

Güncelleme Tarihi:

İnsan eli değmeyince Yeşil Hat yeşillendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2008 00:00

1974 Barış Harekatı’nın sonunda KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimi arasında oluşturulan BM denetimindeki Yeşil Hat, ademoğlundan uzak tutulduğu için, "vahşi doğanın cenneti" haline geldi. Soyu tehlike altındaki birçok bitki ve hayvan türü, buraya sığındı.

KIBRIS’ın bölünmüşlüğünden dünyada yek çok kişi şikayetçi, ama bilim adamlarına göre vahşi doğa bundan çok memnun. Çünkü KKTC ve Rum yönetimi arasında oluşturulan insandan arındırılmış "Yeşil hat"a 34 yıl boyunca insanlar el süremediği için, bölge soyu tükenmiş ya da tehlike altındaki birçok bitki ve hayvan türü için "kurtarılmış bölge" oldu.

BM Kalkınma Fonu’nun desteklediği bir grup bilim adamı, aylar süren araştırmaları sonucunda Kıbrıs’ı ikiye ayıran Yeşil Hat’ta, insanların soyunu tükettiği kabul edilen birçok bitki ve hayvan türünün yaşadığını keşfetti. Kıbrıslı Türk ile Rumların avcılık tutkusu nedeniyle soyu tükenen adaya has "muflon" (yaban koyunu), kum kekliği ile orkide ve yasemin türleri, sadece bu insansız ara bölgede varlığını sürdürüyor.

DOĞAL MİLLİ PARK

Bir tarafta Türk askeri, diğer tarafta Rum ordusu ve ortada BM askerlerinin sıkı bir şekilde denetlediği 180 kilometre uzunluğundaki Yeşil Hat, aslında çatışan tarafları ayırmayı amaçlıyor. BM Kalkınma Fonu’nun doğal hayatı koruma projesi çerçevesinde Yeşil Hat’ta araştırma yapan ekibin başkanı Fransız bilimadamı Nicolas Jarroud, adanın yüzde 3’ünü oluşturan ara bölgenin insanların uzak tutulması nedeniyle koruma altına alınmış doğal park haline geldiğini belirtti.

Fransız araştırmacı, "İnsanlardan kaçan hayvanlar buraya gelmiş. Toprak altında pek çok farklı türde fare, yılan gibi hayvanlar yaşıyor. Doğa yeniden çeşitlenmiş. Hatta İngiliz sömürgecilerin bataklıkları kurutmak için adaya getirdiği okaliptuslar bile etrafı kaplamış" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!