İnsan:1 - Makine:0

Güncelleme Tarihi:

İnsan:1 - Makine:0
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aylardan beri konuşulan Y2K sendromu ya da dijital kıyamet dünyada kazasız belasız atlatıldı. Rusya'nın elindeki nükleer füzelerin ateşlenebileceği korkusuyla uykusuz geceler geçiren Amerikalı uzmanlar rahat nefes aldı.

DÜNYA, görkemli kutlamalarla yeni binyıla girerken, Y2K sendromu (dijital kıyamet) denilen, bilgisayarların 2000 yılını ‘‘1900’’ olarak algılamasından kaynaklanabilecek sorunlar, bir iki ufak olayın dışında şu ana dek atlatılmış görünüyor. İlk rahatlatıcı sonuçların ardından uzmanlar, dijital kıyamet beklentilerinden kurtulmanın sevinciyle olayı ‘‘İnsan: 1 makine: 0’’ diye değerlendirdiler.

Nükleer endişe

Özellikle, Rusya'nın elindeki nükleer füzelerin, Y2K sendromu nedeniyle ateşlenebileceği endişesiyle, uykusuz geceler geçiren Amerikalı ve Rus güvenlik uzmanlarının bu korkularının yersiz olduğu ortaya çıktı.

Colorado'daki 2000 Yılı Stratejik Dengeler Merkezi'nde Amerikalı ve Rus uzmanlar, olası bir kazaya karşı birlikte çalıştılar. Bir aksilik yaşanmaması için, Colorado ve Moskova arasındaki telefon hattı sürekli açık tutuldu.

Y2K herhangi bir nükleer kazaya yol açmadan güvenlik içinde 2000 yılına girilmesinin ardından konuşan ABD Uzay Komutanlığı Operasyonları Müdürü Binbaşı Thomas Goslin, ‘‘sözü edilecek hiçbir sorun yaşamadık’’ diyerek, mutluluğunu dile getirdi.

Uçakta sorun

Y2K sorunuyla ilgili olaylardan biri, Londra-Boston seferini yaptığı sırada İngiliz Havayolları'na ait Boeing 777 uçağında yaşandı. Uçak kalktıktan yaklaşık bir saat sonra, Atlantik Okyanusu üzerinde uçarken, pilot, ‘‘Y2K sorunu yaşıyoruz’’ anonsu yaptı. Pilot, manuel sisteme geçileceğini ve TV yayınının da kesileceğini söyledi. Pilotun açıklamasının, yolcular arasında panik yaratmadığı belirtildi. Uçak, yoluna sorunsuz devam etti.

Japonya'da arıza

Japonya'da bir nükleer santraldeki radyasyon izleme aygıtına bağlı bilgisayar sisteminde arıza başgösterdiği, ancak bunun santralı kapatacak kadar ciddi bir sorun olmadığı bildirildi.

11 sektör normal

Uluslararası Y2K İşbirliği Merkezi, 170 ülkeden 100'ünden ellerine ulaşan bilgilere göre, iletişim ve santralların da aralarında olduğu 11 sektörde durumun normal olduğunu duyurdu.

Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Yeni Zelanda'daki para çekme makinalarından Hindistan'daki elektrik sistemlerine, Çin'deki uçakların inişlerinden Ortadoğu'daki telefonların çalışmasına kadar genelde ciddi bir arıza olmadığı kaydediliyor.

sorun çıkabilir

Uzmanlar, yine de önümüzdeki günlerde ya da haftalarda 2000 yılı bilgisayar arızaları olabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!