Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2009 16:03
İngiltere, geçen ocak ayında, İsrail'in Gazze Şeridinde yürüttüğü "Dökme Kurşun" operasyonunda yer aldığı gerekçesiyle, Sa'ar savaş gemileri için gerekli parça ve teçhizatı temin etmeyi reddederek, İsrail'e kısmi silah ambargosu uygulamaya başladı.
İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e yaptırım kararını İsrail'in Londra Büyükelçiliğine birkaç gün önce iletti.
İsrail'in Londra Büyükelçiliğinin Dışişleri Bakanlığına gönderdiği kriptoda, karara parlamento üyeleri ile insan hakları örgütlerinin yoğun baskısının neden olduğunu belirttiği kaydedildi.
Kısmi silah ambargosunun, İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatının hükümet tarafından gözden geçirilmesi sonucu geldiğine dikkat çekildi.
Gönderilen kriptoda, İngiltere'nin, 37'si donanmaya yönelik 182 silah ihraç lisansını gözden geçirdiği, ancak sonuçta hepsi de Sa'ar gemileriyle ilgili 5 lisansı iptal yoluna başvurduğu vurgulandı. Bu lisansların da muhtemelen gemideki topların yedek parçalarına ait olduğu belirtiliyor.
Habere göre İngiltere, ambargonun bu savaş gemilerinin "Dökme Kurşun" operasyonuna katılması nedeniyle uygulandığını belirtirken, böylece İsrail ile arasındaki güvenlik anlaşmasının ihlal edilmiş olduğunu öne sürdü.
İngiliz Dışişleri ve Savunma bakanlıklarının, geçen hafta ilgili firmalara, İsrail donanmasıyla planlanmış silah anlaşmalarını durdurmak durumunda kalabilecekleri yolunda bilgi verdiği de kaydedildi.
Gazze'de 22 gün süren operasyondan bu yana İngiliz milletvekilleri ile sivil toplum örgütlerinin Londra'yı, İsrail'e tam bir silah ambargosu uygulamaya ikna etmeye çalıştığı, ancak İngiltere hükümetinin bu talebi kabul etmediği de belirtildi.
Uluslararası Af Örgütü, şubatta İsrail'e silah satışları üzerine bir rapor yayımlamış ve Hermes 450 insansız hava araçları motorlarının temininde İngiltere'nin rolüne işaret etmişti. Örgüte göre İsrail, bu araçları Gazze'deki hedefli suikastlarda kullanıyor. Filistinli insan hakları örgütlerinden El Hak'ın, rapordan hareketle, İngiliz hükümetine karşı "İngiliz silah satışlarının, Gazze operasyonlarını kolaylaştırdığı" iddiasıyla dava açma yoluna gittiği de bildirildi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyse, İsrail'in savunma bağlantılı ithalatının çok ufak bir yüzdesinin İngiltere'den geldiğini söyledi.
İngiltere Ticaret Bakanlığı verilerine göre, bu satışların toplamı 20 milyon sterlin (130 milyon şekel - yaklaşık 34,2 milyon
dolar) dolayında...
İngiltere'nin silah ambargosunun İsrail donanmasının operasyonel yeteneklerinde herhangi bir etkisinin olmamasına rağmen, bunun siyasi anlamda çok önemli olduğunu yazan Haaretz, kararın diğer ülkeleri de İsrail'e savunma ihracatını durdurmaları için teşvik edebileceğini
haber verdi. Haberde, İngiltere'yi büyük olasılıkla, İsrail'e gösterileri dağıtmakta kullanılan malzemeler satan Belçika'nın izleyebileceği vurgulandı.