İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve başbakan 5 Eylül'de açıklanacak

Güncelleme Tarihi:

İngilterede Muhafazakar Partinin yeni lideri ve başbakan 5 Eylülde açıklanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2022 07:07

İngiltere'de Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesi ardından, partinin yeni liderini ve başbakanı belirleme sürecinin 5 Eylül itibarıyla sonuçlanmış olacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Johnson'ın parti liderliğinden istifa ettiğini duyurması sonrası şu ana kadar 11 siyasetçi adaylığını duyurdu. Muhafazakar Partili 358 milletvekili Çarşamba günü ilk oylamayı yapacak.

Eski maliye bakanı Rishi Sunak'ın da aday olduğu yarışta son olarak Dışişleri Bakanı Liz Truss adaylığını açıkladı.

Muhafazakâr Parti'nin kabinede görev almayan milletvekillerinden oluşan ve partinin liderini belirlemede önemli işlev gören 1922 Komitesi'nin Başkanı Graham Brady, liderlik yarışının sonucunun 5 Eylül'de ilan edileceğini söyledi.

Her bir adayın isminin oy listesinde yer alması için 20 milletvekilinin desteğini alması gerektiği belirtildi. Muhafazakar Parti milletvekillerinin oy kullanacağı yarışta ilk oylama Çarşamba günü yapılacak.

JOHNSON LİDERLİK YARIŞINDA HİÇBİR ADAYI DESTEKLEMEYECEK

Haberin Devamı

Başbakan Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliğinden istifası sonrası ilk kez gazetecilerin sorularını yanıtladı. Boris Johnson'a, liderlik yarışında hangi adayı destekleyeceği soruldu.

Johnson bu soruya, "Destek vererek hiçbir adaya zarar vermek istemem" yanıtını verdi.

7 Temmuz'da istifasını açıklayan ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini duyuran Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti.

İngilterede Muhafazakar Partinin yeni lideri ve başbakan 5 Eylülde açıklanacak

İngiltere'de son olarak Dışişleri Bakanı Liz Truss Muhafazakar Parti liderliğine adaylığını açıkladı. Böylece aday sayısı 11'e yükseldi. Eş zamanlı istifa mektupları ile süreci tetikleyen eski Sağlık Bakanı Sajid Javid ve eski Maliye Bakanı Rishi Sunak da parti liderliği için yarışacak.

Bu iki isme ek olarak kabinede görev almamış olan Tom Tugendhat ve hukuki işlerden sorumlu Suella Braverman da aday olacaklarını açıkladılar.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ve Ticaret Bakanı Penny Mordaunt da adaylıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Eski bakanlardan Kemi Badenoch ve Boris Johnson'ın geçen hafta açıkladığı yeni kabineye giren dışişlerinden sorumlu bakan Rehman Chishti de, Muhafazakar Parti liderliği için yarışacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Therese Coffey, Truss'ı destekleyeceğini söyledi. Adaylar enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadeleyi kampanyalarının merkezine almış durumda.

Javid, Hunt, Zahawi ve Shapps vergi indiriminin çözüm olduğu görüşünü dile getirdi. Ancak Sunak vergi indirimlerinin beklemesi gerektiğini düşünüyor.

Truss ise son dönemde vergilere getirilen artışın "zamansız olduğunu" ve halkın üzerindeki yükü hafifletmek için vergilerin azaltılması gerektiğini söyledi. Muhafazakar Parti'nin yeni liderinin ve İngiltere'nin yeni başbakanının Eylül ayında belirlenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

MUHAFAZAKARLAR YENİ LİDERİ NASIL SEÇİYOR?

Muhafazakar Parti'nin lideri görevi bıraktığında, bu otomatik olarak liderlik yarışını başlatıyor. Aday olacak kişinin ismini aday pusulasına yazdırmak için en az 20 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.

Tüm adaylar açıklandığında, Muhafazakar Parti milletvekilleri iki aday kalana kadar oylama yapacak: Parlamentoda ilk oylama Çarşamba, ikinci oylama ise Perşembe günü olacak.

İlk turda adaylar, yarışta kalabilmek için oyların yüzde 5'ini almak zorundalar. Bu da mevcut dağılımda 18 milletvekilinin oyuna karşılık geliyor.

İkinci turda adaylar yüzde 10 oy almak zorundalar. Bu da 36 vekil demek. Devam eden turlarda ise en az oyu alan aday eleniyor.

Haberin Devamı

Aday sayısı ikiye indikten sonra, ülke çapında Muhafazakar Parti üyelerinin çoğunun desteğini alan kişi partinin lideri seçiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!