A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2009 10:18
İngiltere'de hükümetin, geçen hafta önümüzdeki bir yıl boyunca sürdürüleceğini ilan ettiği Irak savaşıyla ilgili soruşturmayı kamuya açık bir şekilde yapmaya hazırlandığı bildirildi.
Soruşturmanın “mümkün olan bütün bölümlerinin” kamuoyu bilgilendirilerek ve açık biçimde yapılması için Avam Kamarasına önerge veren Muhafazakar Parti'nin ve halkın baskıları karşısında, soruşturmayı gizli yürütmeyi planlayan hükümetin geri adım atacağı öne sürüldü.
Bunun ilk işaretini veren dönemin Dışişleri Bakanı olan şimdiki Adalet Bakanı Jack Straw, kendisinin soruşturma komisyonuna ifadesinin “açık olmasında bir sakınca görmediğini, kamuoyu önünde bildiklerini anlatmaya hazır olduğunu” belirtti.
Bazı kabine üyeleri de gazetelere verdikleri demeçlerde, Başbakan Gordon Brown'ın tümüyle gizli yürütülmesini düşündüğü soruşturmanın bazı bölümlerinin kamuoyuna açık yürütülmesine ikna olduğunu ve Çarşamba günü Avam Kamarasında Muhafazakar Parti'nin önergesinin görüşülmesi sırasında önergeye “kısmen de olsa” destek vereceğini söylediler.
Brown'ın soruşturmayı kısmen de olsa açık yürütme kararının ardında Irak savaşı döneminin komuta kademesi, Lordlar Kamarası üyeleri ve eski başbakanlardan John Major gibi bazı çevrelerin talep ve çağrılarının da etkili olduğu belirtildi.
Başbakan Brown'ın daha şimdiden soruşturma komisyonu Başkanı John Chilcot'u arayarak, Irak'ta ölen askerlerin ailelerinin tanıklık ettiği oturumları kamuya açabileceğini söylediği de bildirildi.
Bununla birlikte, İngiltere'nin en kıdemli Müslüman politikacılarından biri olan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sadık Han, bütün bu tartışmalara ve baskılara rağmen, soruşturmanın çok önemli ve büyük bir kısmının kamuya açık olarak yürütüleceğine inanmadığını belirtti.
Başbakan Brown'ın soruşturmayı “gizli” yürütme kararının ardında Irak savaşı sırasında Başbakan olan Tony Blair'in bulunduğu öne sürülmüş, ancak iddia hem Blair, hem Brown'ın sözcüleri tarafından yalanlanmıştı. İddia sahipleri, Blair'in gizlilik talebinin “hakkında dava açılması endişesinden” kaynaklandığını savunmuştu.