Güncelleme Tarihi:
Son 10 yılın en kötü grip salgınını yaşayan İngiltere'de bir hastane grip hastalarıyla dolan morgunu, derin donduruculu TIR'la takviye etmek zorunda kaldı. Menenjit salgını ise Noel'den bu yana 5 can aldı.
Kasım ayının ortalarında İskoçya'da artışa geçen grip vakaları, Noel ve yılbaşı tatilini de fırsat bilerek güneye doğru artarak yayılmaya başladı. 999 acil servisi grip hastalarından gelen çağrıları karşılamada zorlanıyor. Hastaneler grip vakalarıyla dolup taşarken, acil servisler felç oldu. Bazı yerlerde personel sıkıntısı ve grip hastaları yüzünden önemli ameliyatlar ertelenmek zorunda kaldı.
Hastalarda genellikle iki tür grip virüsüne rastlanıyor. Sydney gribi diye anılan A virüsü ve Pekin gribi diye anılan B virüsü. Grip özellikle ülkenin kuzeyi ve Midland bölgesinde etkili oluyor. Ülkenin doğusundaki Norfolk ve Norwich Hastanesi 80 cenaze kapasiteli morgunun dolması üzerine derin donduruculu bir TIR getirerek takviye yaptı. TIR'ın 36 cenaze alabildiği belirtildi.
Hastane Sözcüsü, ‘İlk kez böyle birşey yapmak zorunda kaldık. Geçici bir uygulama olduğunu umuyoruz, ancak ne kadar süre ihtiyaç duyacağımızı şimdiden kestiremeyiz’ dedi. Sözcü morgun dolmasında Noel tatilinin de etkili olduğunu söyledi. Tatil dolayısıyla cenaze ve krematoryumların daha az kapasiteyle çalıştığı bu nedenle hastanenin morgunun dolduğu belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı gribin neden olduğu can kaybıyla ilgili bir rakam açıklamadı. Sağlık Bakanlığı'nın panik yaratmamak için böyle bir tutum benimsediği tahmin edilirken, menenjit Noel öncesinden bu yana 5 can aldı.
Birmingham'da bulaşıcı hastalıkları takip eden Pratisyenler Kraliyet Koleji'nin Başkanı Dr Doug Fleming, ‘Hasteneler grip hastaları için doğru yer değil. Gribi geçirici bir tedavi yok. Göğüs ağrıları olmadıkça, hasta çok yaşlı ya da küçük olmadıkça hastaneye gitmenin anlamı yok’ dedi.
Sağlık uzmanları, grip hastalarına yatak istirahati, aspirin ve sıcak içecekler tavsiye ediyorlar. 16 yaşından küçüklere ise aspirin yerine paracetemol içeren ilaçlar öneriliyor. Balgamın yeşil ya da sarıya dönmesi ve solunum zorluğu yaşanması halinde mutlaka hekime başvurmak gerekiyor. Grip semptonları gerekli özenin gösterilmesi halinde 10 gün içinde ortadan kalkıyor.
Bir hapşırık 100 bin mikrop saçıyor
İnsan hapşırdığında havaya 100 bin virüs bakterisi yayılıyor. Hem de saatte 200 km hızla.
Öksürük ve hapşırıkla havaya saçılan damlacıklarda yer alan grip virüsleri hastalığı yayıyor.
Virüs göz ya da solunum yoluyla vücuda giriyor. Virüsün DNA'sı hücrelere sızarak çoğalmaya başlıyor.
Hapşırığın bir tehlikesi daha var : direksiyonda hapşırdığınızda, gözünüzü kapadığınız için, aracınızı 35 ile 100 metre görmeden kullanmış oluyorsunuz.