BBC Türkçe
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 14:46
İngiltere'de önde gelen 25 yazar, Başbakan David Cameron'a bir mektup göndererek, Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik kaygıları önümüzdeki hafta Londra'da görüşeceği Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletmesini istedi.
Uluslararası Yazarlar Birliği'nin (PEN) İngiltere, Galler ve İskoçya'daki başkanlarının da aralarında bulunduğu yazarlar; Türkiye'de meslektaşlarını, gazetecileri ve yayıncıları hedef alan tehditlerin ve fiziksel saldırıların hayatın olağan bir parçası haline geldiğini belirtti.
Mektupta imzaları bulunan 25 yazar şöyle:
''Monica Ali, Alan Bissett, William Boyd, Chris Brookmyre, Gillian Clarke, Drew Campbell (İskoçya PEN Başkanı), Fflur Dafydd, Stevie Davies, Menna Elfyn (Galler PEN Başkanı), Moris Farhi, Maureen Freely (İngiltere PEN Başkanı), Richard Gwyn, Mark Haddon, David Hare, Eva Hoffman, Hari Kunzru, Robert Minhinnick, Blake Morrison, Neel Mukherjee, Ian Rankin, Elif Şafak, Owen Sheers, Ali Smith, Tom Stoppard, Sarah Waters.''
'Kaygı verici gelişmeler'
Mektupta Türkiye'de Hürriyet gazetesini hedef alan iki saldırı, Koza grubu baskını ile Vice News muhabirlerinin gözaltına alınmasıyla, gazetecilere yönelik soruşturmalar ve tutuklamalar da kaygı verici gelişmeler arasında sayıldı.
25 yazarın mektubunda Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri Can Dündar ile Erdem Gül'ün "Türk istihbaratının İslamcı isyancı gruplara silah sevkıyatına ilişkin haberleri nedeniyle" tutuklanmalarının özellikle kaygı verici olduğu vurgulandı.
Türkiye'de, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten bu yana "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla açılan soruşturma sayısının Erdoğan'dan önceki tüm cumhurbaşkanları döneminde açılanların toplamından fazla olduğu da, mektupta kaydedilen gelişmeler arasında yer aldı.
Mektupta, Türkiye'deki gazetecilerin herhangi bir sınırlama ve sansür olmaksızın kamuoyunu bilgilendirme görevlerini yerine getirmelerinin yaşamsal önemde olduğunun altı çizilirken, ''Gazetecilere, yazarlara ve yayıncılara yönelik saldırılar Türk toplumunun bütününün özgürlüğünü zayıflatmaktadır'' denildi.
'Davutoğlu'nun sözleri, eyleme dönüşmedi' Gelecek hafta Londra'yı ziyaret edecek olan Başbakan
Ahmet Davutoğlu'nun basın özgürlüğüne desteğini ifade eden birkaç hükümet üyesinden biri olduğunun altı çizilirken, bu sözlerin eyleme dönüşmediği belirtildi.
Mektupta, ''Bu nedenle Davutoğlu'nun Londra ziyareti, Türkiye'de ifade özgürlüğünü net bir şekilde taahhüt altına alma açısından önemli bir fırsat oluşturmaktadır'' ifadesine yer verildi.
Yazarlar Cameron'dan, Başbakan Davutoğlu'na, hükümetinin Türkiye'nin ifade özgürlüğü konusunda yükümlülüklerine saygılı olmasını temin etmesi çağrısında bulunmasını istedi.