Güncelleme Tarihi:
İngiltere'de Şap hastalığından etkilenen çiftlik sayısı 729'a yükselirken, bu krizin de Başbakan Tony Blair'in popülaritesinden bir şey eksiltmediği ortaya çıktı. Araştırma grubu MORI'nin The Times gazetesi için yaptığı son kamuoyu yoklaması, Blair'in yönetimindeki İşçi Partisi'nin oy oranınınyüzde 50 olduğunu, geçen aylarda Gallup tarafından yapılan bir başka araştırmada yüzde 29'larda görünen Muhafazakar Parti'nin ise kriz sonrasında halkın yüzde 31'inden destek aldığını ortaya koydu.
Oy oranını, 1997 seçiminden bu yana yaşanan skandallara ve krize rağmen korumayı başaran Başbakan Blair'in, 3 Mayıs 2001 tarihinde yapılması gereken seçimleri Şap krizine rağmen ertelememek yönündeki eğiliminin bu nedenden kaynaklandığı belirtiliyor.
Siyasi gözlemciler, savaş sonrası dönemi başbakanlarından sadece Blair'in 4 yıl boyunca yıpranmadan oy oranını koruyabildiğine dikkat çekerken, Blair'in bu psikolojik ortam değişmeden seçimi mutlaka yapmayı planladığını öne sürüyorlar. Ancak muhalefet partileri ve çiftçi birliklerinin Başbakan üzerindeki ''seçimi ertele'' baskısı da sürüyor.
The Times'ın son yoklama sonuçlarıyla birlikte bugün İngiliz basınında, Muhafazakar Parti lideri William Hague'in Başbakan'a yönelik, ''ülke çıkarlarını partinizin çıkarlarının önüne koyup seçimi erteleyiniz'' çağrısı da yer alıyor.
Bu arada, yaklaşık 200 bin sığırı kapsayacak aşılama programının da İngiltere'de birkaç günde uygulanmaya başlayacağı belirtiliyor. İngiliz basını, Blair'in söz konusu programa destek verme nedeninin de halka ''seçimi ertelemek için bir neden yok, hükümet olarak Şap salgınının üstesinden geliyoruz'' mesajı vermek olduğunu öne sürüyor.
HOLLANDA'DA ŞAP SALGINI
Hollanda'da Şap hastalığının belirlendiği çiftlik sayısı 8'e yükseldi. Tarım Bakanlığı'nın emriyle salgına önlem olarak, Şap hastalığı görülen yerlerin yakınındakiler ile hastalık şüphesi bulunan 89 çiftlikte 27 bin koyun, dana ve domuz itlaf edildi.
Bu uygulamaya çiftçilerin tepkisi ise giderek artıyor. Çiftçiler eylem komiteleri oluşturarak, hayvanların itlaf edileceği çiftlik çevrelerinde 2 gündür yer yer engelleme eylemleri yapıyorlar.
Eylem yapan çiftçiler, hayvanlara Şap aşısı uygulamasına geri dönülmesini istiyor ve önlem gerekçesiyle sağlam hayvanların da itlaf edilmesine karşı çıkıyorlar. Öte yandan, hükümet, hayvanlarının yok edilmesine karşılık çiftçilerin tazminat taleplerine sıcak bakmadığını açıkladı.
Tarım Bakanı Laurens Brinkhorst, bunun bir işyeri riski olduğunu, her işyeri gibi çiftçilerin de bu riske katlanmaları gerektiğini bildirdi.