Güncelleme Tarihi:
ANGİLİZ hükümetinin Anglikan ve Katolik dini kuruluşlarla işbirliği halinde 2. Dünya Savaşı’nın ardından başta Avustralya olmak üzere eski kolonilerine gönderdiği yaklaşık 10 bin çocuğun uğradığı cinsel istismarla ilgili soruşturmada, hayatta olan kurbanların ifadeleri alınıyor.
1947-1970 yıllarında ailelerinden, üvey ailelerinden veya yetimhanelerden alınan çocuklar, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve Güney Rhodesia’ya yollanmıştı.
Gerek seyahat sırasında, gerekse gönderildikleri ülkelerdeki okullarda veya yerleştirildikleri ailelerde sistemli cinsel istismara uğrayan çocuklardan 22’si konuyla ilgili oluşturulan bağımsız soruşturma komisyonuna sözlü ve yazılı ifadelerini vermeye başladı.
Çocuk hakları savunucuları, kolonilere gönderilen çocukların İngiltere’de pedofiller tarafından seçildiğini ileri sürüyor.
100 BİNDEN FAZLA ÇOCUK GÖNDERİLDİ
İngiliz hükümeti çocukların seçimini ve gönderildikleri ülkelerdeki idaresini Barnardo’s, Anglikan Kilisesi Çocuk Derneği ve Nasıra Hemşireleri gibi kurumların da aralarında yer aldığı dini kuruluşlara bırakmıştı. Bu kuruluşların bazılarının daha 1956 yılında haklarındaki cinsel istismar iddialarıyla resmi bir kara listeye alındığı ancak dini çevrelerden gelen baskı üzerine olayın örtbas edildiği iddia ediliyor.
İngiltere’nin 19. yüzyıldan 1970’lere kadar 100 binden fazla çocuğu ‘kolonilere beyaz Anglosakson iş gücü’ sağlamak için gönderdiği belirtiliyor.
ÖKSÜZ OLDUKLARI SÖYLENMİŞ
Zaman zaman ailelerinden zorla alınan çocukların gemilere bindirildiği ve olup biten hakkında kendilerine açıklama bile yapılmadığı aktarılıyor. Dini tarikatların yönettiği okullara yerleştirilen çocuklara zorla koparıldıkları aileleriyle ilgili bilgi verilmediği ve öksüz olduklarının söylendiği kaydediliyor.
Avustralya, 2009 yılında çocuk göçmenlerin maruz kaldığı istismarlardan dolayı özür dilemişti. İngiltere de 2010 yılında bir özür yayımlamış ancak özür metninde cinsel istismardan söz edilmemişti. Çocuklara yönelik cinsel istismarları soruşturan bağımsız komisyondaki çocuk göçmen dosyasına ilişkin oturumlar 10 gün sürecek.