Güncelleme Tarihi:
Adı "Işık Dağı" anlamına gelen 105 karatlık elmasın, Pencap eyaletinin sömürgeleştirilmesinin ardından 19'uncu yüzyılda İngiltere tarafından "çalındığını" iddia eden Hindistanlı işadamları ve sanatçılar İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth’e dava açmaya hazırlanıyor. İngiltere ise Kraliyet Mücevherleri envanterinde bulunan elmasın, 1850 yılında Kraliçe Victoria'ya "hediye edildiğini" belirtiyor.
Hint işadamları ve sanatçıların tuttuğu avukatlar, İngiliz hükümetinin elması Hindistan'a geri vermesi için Londra'daki Yüksek Mahkeme'de Kraliçe aleyhinde dava açmak üzere gerekli işlemleri başlattı.
Grubun, 2009'da İngiliz parlamentosundan geçerek yürürlüğe giren ve İngiltere'nin çalınmış sanat eserlerini iade etmesini öngören yasa çerçevesinde hukuki işlem başlattıkları açıklandı.
Birmingham merkezli Rubric Lois King hukuk bürosundan Satish Jakhu, İngiliz hukukundan sonuç alamamaları halinde, davayı Uluslararası Adalet Divanı'na götürebileceklerini söyledi.
Ana Kraliçe, Işık Dağı'nın yer aldığı tacı, 1937 yılında eşi Kral 6'ncı George'un taç giyme töreninde takmıştı.
"ERKEKLERE UĞURSUZLUK GETİRİYOR"
Efsaneye göre, "bu elması sadece Tanrı ya da kadınlar takabilir". İnanışa göre, mücevheri takan aşırı derecede güçleniyor. Ama takan bir erkek ise şanssızlar peşini bırakmıyor.
İngiliz basını, Hindistan'la "Işık Dağı" konusunda çıkan anlaşmazlığın bir benzerinin de Elgin Mermerleri yüzünden Yunanistan'la yaşandığını hatırlattı. Yunanistan, 19'uncu yüzyılın başında İngiltere'ye getirilen ve halen Londra'daki British Museum'da bulunan Elgin Mermerleri'nin iadesini istiyor.