İngiltere Cebelitarık konusunda kararlı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere Cebelitarık konusunda kararlı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2017 10:46

AB’nin Brexit müzakere taslağında, Cebelitarık’ın birlik ile bundan sonraki ilişkileriyle ilgili olarak İspanya’ya ilk onay yetkisini tanıması, İngiltere’de tartışma yarattı.

Haberin Devamı

AB’nin müzakere taslağında, Brexit konusunda sağlanacak herhangi anlaşmanın, İngiltere ile İspanya arasında özel bir anlaşma olmadıkça Cebelitarık’a uygulanmayacağı kaydedilmişti. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ülkesinin konumunun ‘her zamanki gibi sağlam’ olacağını söylerken, Başbakan Theresa May de İngiltere’nin Cebelitarık konusunda ‘kararlı bir duruşu’ olacağını duyurdu.
Başbakanlık Sözcüsü, May’in bugün Cebelitarık Bölgesel Başbakanı Fabian Picardo ile yaptığı telefon görüşmesinde muhatabına, “İngiltere, bölge halkının iradesine aykırı olarak başka bir ülkenin egemenliğine girmesine izin verecek bir düzenleme içine girmeyecek” dediğini aktardı.
May, ülkesinde, çarşamba günü AB’ye yolladığı 6 sayfalık 50. madde mektubunda Cebelitarık’ı anmamakla eleştiriliyordu.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ

İngiliz kamu yayım kuruluşu BBC’ye konuşan eski içişleri bakanı Lord Michael Howard da May’in, Cebelitarık konusunda, Margaret Thatcher’ın Falkland Adaları konusunda olduğu kadar kararlı olduğunu söyledi. Ancak Howard’ın sözleri ülkede muhalefetteki Liberal Demokrat Parti tarafından ‘savaş tehdidi’ olarak nitelendirilirken, İşçi Partisi bunun Brexit müzakerelerinde fayda sağlayacak ‘diplomasi’den uzak bir yaklaşım olduğunu bildirdi.
Arjantin 1982’de Falkand Adaları’nı işgal etmiş, dönemin İngiltere Başbakanı Thatcher, Güney Atlantik’teki adaları geri almak üzere orduyu harekete geçirmişti. Adalar, 255 İngiliz, 655 de Arjantinli askerin öldüğü savaşın ardından yeniden İngiliz egemenliğine girmişti.
İspanya’nın güneyinde yer alan Cebelitarık, 300 yılı aşkın süredir İngiliz egemenliğinde bulunuyor. Savunma ve dışişleri konusunda İngiltere’ye bağlı olan bölge için İspanya da hak iddia ediyor. Bölge halkı, 1967 ve 2002’de yapılan iki referandumda da bu ülkenin egemenliğine girmeyi reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!