İngiltere acizliğini kabul etti

Güncelleme Tarihi:

İngiltere acizliğini kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2001 00:00


Haberin Devamı

İngiltere'de hükümet, nihayet sınırlarını da aşan ve Avrupa çapında bir krize dönüşen şap hastalığı salgınının ülkede daha aylarca etkisini sürdürebileceğini kabul etti. Hükümet yetkilileri, hastalığın kontrol altında bulunduğunu da ısrarla savunmaya devam ederken, dün ortaya çıkan 45 yeni vaka ile şaphastalığı görülen çiftliklerin sayısı da 480'e yükseldi.

Bu arada en son 1967 yılında İngiltere'de görülen şap salgını yüzünden o tarihte itlaf edilen hayvan sayısının çoktan aşıldığına dikkati çeken İngiliz çiftçiler, şimdi hükümetce kendilerine sözü verilen 150 milyon sterlinlik tazminat paketini bekliyorlar. Özellikle sağlıklı hayvanları itlaf edilen çiftçilerden başlanacaktazminat dağıtımının geciktirilmemesini isteyen Başbakan'ın, böylece yeni bir seçim yatırımına giriştiğini savunan siyasi çevreler ise, Blair'in bütün baskılara rağmen 3 Mayıs'taki genel ve yerel seçimleri erteleme niyetinin bulunmadığına işaret ediyor.

Haberin Devamı

Bu arada, Blair'e baskı yapanlar arasına Muhafazakar Partili eski başbakanlardan John Major da katıldı. Major, bugün ülkenin en yüksek tirajlı gazetelerinden biri The Daily Telegraph'ın manşeti aracılığıyla Blair'e ''ülke tarihinin en büyük krizi ortadayken seçimegitmeyin'' çağrısında bulundu.

Major, ''çiftçilerimizin dehşet dolu yüz ifadelerini gördükçe kalbimin onlar için kan ağlamasına engel olamıyorum. Bu ortamda seçimegiderek onları (kimse bize aldırmıyor) düşüncesine sokarsınız ki, bu tümüyle hata olur. Lütfen kararınızı bir kez daha düşünün ve sonuçlarını iyi hesaplayın'' dedi.

İngiltere'de özellikle İrlanda Cumhuriyeti ve Almanya'ya da bulaştığı ortaya çıktıktan sonra büyük bir kriz haline gelen şap hastalığı, şu ana kadar 435 bin 491 hayvanın itlaf edilmesine yol açtı. Yetkililer, krizin yayılma hızına bakıldığında hastalığın etkinliği süresince itlaf edilecek toplam hayvan sayısının bu rakamın üç katına ulaşabileceğinin tahmin edildiğini belirtiyorlar.

HAZİRANA KADAR 10 KAT ARTACAK

Şap hastalığı konusunda İngiliz hükümetine tavyelerde bulunan bilim adamları, şap salgınının Haziran ayına kadar 10 katı artabileceğini bildirdi. Tarım Bakanlığı'nda gazetecilere verilen brifingde, hastalığı kontrol altına alma çabalarına rağmen, şu anda hastalığın görüldüğü bölgelerde vaka sayısında hızla artış olacağı belirtildi. Açıklamada, Haziran ayına kadar tespit edilen şap vakasının 4 bini aşacağı tahmininde bulunuldu.

Haberin Devamı

AVRUPA KARIŞTI HOLLANDA FRANSAYI SUÇLUYOR

Hollanda'da önceki gün ortaya çıkanşap hastalığı salgınına yol açan virüsün, büyük bir olasılıkla İrlanda'dan ithal edilen danaların Hollanda'ya taşınması sırasında Fransa'dan bulaştığının tahmin edildiği bildirildi.

Tarım Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, İrlanda'dan satın alınan 230 dananın Hollanda'ya taşınması sırasında, hayvanlar, Fransa'da şap hastalığının görüldüğü Mayenne bölgesinde bir süre dinlendirildi. Bu sırada İngiltere'den satın alınmış olan koyunlarda bulunan virüs, Hollanda'ya getirilecek danalara da bulaştı.

Tarım Bakanı Laurens Brinkhorst, Fransa'nın bu durumu önceden bildiği halde Hollanda'yı uyarmadığını söyledi. Fransa'nın, Hollanda'da da hastalık ortaya çıktıktan sonra, hayvanların şap hastalığı bulunan bölgede dinlendirildiğini açıkladığını belirten Tarım Bakanı, Fransa'nın bu tutumu için, ''hiç de iç açıcı bir gelişmedeğil'' dedi. Brinkhorst, Fransa'dan konu hakkında daha ayrıntılı bilgi istendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

ÜÇ ÇİFTLİKTE BELİRLENDİ

Hollanda'da önceki gün ortaya çıkan şap salgını, şu ana kadar üç çiftlikte kesin olarak belirlendi. Bunların dışında beş ayrı çiftliktedaha hastalığın bulunduğuna kesin gözüyle bakılıyor, ancak araştırmalar devam ettiği için henüz bu yerlerle ilgili resmi açıklamayapılmadı. Bu çiftlikler ve çevreleri çok sıkı kontrol altında tutuluyor. Hastalığın belirlendiği ve kuşkulu görülen çiftliklerdeki hayvanlar ile bunlara en az bir kilometre uzaklıkta bulunan çiftliklerdeki hayvanlardan birkaç gün içinde toplam 22 bini yok edilecek.

AŞI KAVGASI

Öte yandan şap korkusuyla temizlenmesine karar verilen çiftliklerdeki hayvanlara zorunlu aşı yapıyor. Hollanda'nın bu yöntemine Avrupa Komisyonu ise şiddetle karşı çıkıyor ve hayvanların İngiltere'de olduğu gibi yakılması gerektiğini savunuyor. Hayvanların cesetlerinin yakılmasını kabul etmeyen Hollanda ise, itlaf edilen hayvanları özel işleme merkezlerine gönderiyor. Bu merkezlerde kapasitenin sınırlı olması dolayısıyla ortaya çıkabilecek gecikme itlaf edilmeyi de geciktireceği için, şap virüsünün yayılma tehlikesine karşı aşı uygulamasına gidiyor.

Haberin Devamı

Bu konuda Lahey-Brüksel ve dönem başkanlığını yürüten İsveç arasında yürütülen görüşmelerden sonuç alınamadı. Brüksel'de bugün toplanacağı açıklanan Avrupa Komisyonu Sürekli Veterinerler Komitesi'nin, Hollanda'nın yürüttüğü uygulamayı yasaklayan bir karar alması bekleniyor. Hollanda ise bu yönde bir karar çıkması halinde, hastalık nedeniyle bu sektöre AB'den yapılacak yardımlarda kısıtlamaya gidilmesinden kaygı duyuyor. Hollanda Tarım Bakanı Laurens Brinkhorst'a göre, üye ülkelerin, hayvanları yok etme, toprağa gömme ya da yakma gibi takdir hakları bulunuyor. Avrupa Birliği, ekonomik nedenlerle hayvanlara şap aşısı yapılmasını 1991 yılında yasaklama kararı almıştı.

JAPONYA'DAN ÖNLEM

Haberin Devamı

Öte yandan Japon hükümeti, şap hastalığına karşı önlem olarak AB ülkelerinden domuz ve koyun etiyle bunlardan oluşan ürünlerin ithalinigeçici olarak durdurma kararı aldı. Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kararın yarın yürürlüğe gireceği ve belirsiz bir süre için geçerli olacağı belirtildi.

Bakanlık yetkilisi Kazuo Ito, bakanlığın, tamamen ithal yasağı getirmeden önce hastalığı önleyici tedbirleri gözlemek üzere İngiltere, Fransa, İtalya, Danimarka ve Belçika'ya uzmanlar göndereceğini söyledi.

ŞAP KRİZİ AB ZİRVESİNDE ELE ALINDI

İsveç'te biraraya gelen AB liderleri, Avrupa'nın giderek derinleşen Şap hastalığı krizini ele aldılar. Ancak hastalığın daha da yayılmasının önlenmesi için aşılama yoluna gidilmesi seçeneği gündeme gelmedi. İsveç'in Avrupa İşleri Bakanı Lars Danielsson, ''Aşılama sözü salonda bir kez bile geçmedi'' dedi.

Hollanda Başbakanı Wim Kok, zirve öncesinde aşılama meselesini gündeme getireceği işareti vermişti. Danielsson, AB liderlerinin 2 günlük zirvenin başlangıcında 15-20 dakika Şap krizini ele aldıklarını, zirve sonunda 24 Mart Cumartesi sabahı meselenin bir kez daha tartışılacağını söyledi.

Brüksel'de de AB ülkelerinden veterinerler hastalıkla savaşım yollarının ele alındığı bir toplantı yapıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!