Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE Kraliçesi 2’nci Elizabeth 7 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimin ardından dün parlamentonun resmi açılış törenine katılarak, yeni İngiltere hükümetinin programını okudu. Elizabeth’in okuduğu programda genel seçimlerde zafer kazanan Muhafazakâr Parti’nin seçim öncesi planladığı, İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği referandumu, gelir vergisi indirimi, istihdam ve hükümet yardımları vardı.
Kraliçe, Londra’daki Westminster’daki tarihi parlamento binasına, Buckingham Sarayı’ndan atlı arabayla giderken parlamentodaki konuşmasında kendisine eşi Edinburgh Dükü Philip, oğlu Galler Prensi Charles ve gelini Camilla eşlik etti. Cameron’ın hükümet programını Daily Mail Gazetesi çalışan kesime ev sahibi olmak ve tasarruf yapmakları için destek şeklinde yorumladı. Uluslararası siyaseti ilgilendiren konu ise David Cameron’ın seçim öncesinde söz verdiği gibi 2017 sonrasında İngiltere’ye Avrupa Birliği’nden çıkma imkanı tanıyacak referandum oldu. Buna göre 2017’nin sonuna kadar gerçekleşmesi planlanan İngiltere’nin AB üyelik referandumu için Muhafazakâr Parti, iktidarının ilk yılında referanduma yönelik bir yasa çıkartacak.
İngiltere'de Cameron tek başına iktidar oldu, üç lider 52 dakika içinde istifa etti
AB TURUNA ÇIKIYOR
Hükümet programında, azınlıklara parlamentoda daha fazla yetki sağlanması ise öne çıkan bir diğer başlık oldu. Birleşik Krallık’taki İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda temsilcilerine, parlamentoda daha fazla yetki sağlanacak. Tarihinde ilk defa İskoçya’nın 59 seçim bölgesinden 56 milletvekilini parlamentoya gönderen İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) başarısının bu konuda etkili olduğu düşünülüyor. Başbakan ve Muhafazakâr Parti lideri David Cameron hükümet programının açıklanmasından sonra başta Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande olmak üzere AB liderleriyle temaslara geçeceği bir Avrupa turuna çıkıyor.
AİHM’den çıkma programa girmedi
1992 yılından bu yana Muhafazakârlar ilk kez tek başına iktidar olurken seçim vaatlerinden olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını ülke yasalarının üzerinde kabul eden İnsan Hakları Yasası’nın (İHY) iptali ise hükümet programına girmedi. İngiliz basını bazı Muhafazakâr üyelerin ayaklanması nedeniyle yasanın iptalinin rötora uğradığını yazdı. 1998 yılında kabul edilen yasa, İngiliz yargısını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne karşı sorumlu hale getiriyor. Muhafazakârlar ilk 100 gün içinde İHY’nin iptal edilmesini vaat ediyordu.