Güncelleme Tarihi:
İngiltere'de Şap hastalığı salgınından etkilenen çiftlik sayısı 693'e yükselirken, hükümet halka, yaklaşan Paskalya tatilini yurtdışında değil kendi topraklarında geçirmesi ve krizden zarar gören turizm endüstrisine yardımcı olması için çağrıda bulundu.
Hastalığın yayılması, İngiliz askeri birliklerinin de salgınla mücadelede daha yoğun rol oynamasına yol açıyor. Bugüne kadar 780 askerin sadece itlaf edilen hayvanların nakli ve gömülmesiyle ilgili çalışmalara yardımcı oldukları ülkede, bu sabahtanitibaren askeri birliklerin kriz bölgelerinde direkt olarak hayvan itlafına da yardımcı olacakları belirtildi.
Bu amaçla ordu mensubu kasapların bir kısmının salgının yoğun olarak görüldüğü Cumbria bölgesinde bugünden başlayarak görev yapacakları da açıklandı. Şap krizi yüzünden şu ana kadar 400 bini aşkın hayvanın itlaf edildiği İngiltere'de hastalık taşıdığı tespit edilen veya hastalığa yakalanma riski bulunan 697 bin hayvanın da damgalanarak itlaf edilmeküzere ilgili merkezlere gönderilmeye başlandığı bildirildi.
İngiltere'de siyasi tartışmaların en önemli konusu da Şap salgını.Muhalefet partilerinin ''seçim öncesi ülkede kriz bulunduğu görüntüsü vermemek için askeri birlikleri geç devreye sokmak ve salgını bu ihmalyüzünden tırmandırmakla'' suçladığı Başbakan Tony Blair kendisini savunuyor. Blair, siyasi nedenlerle krizi tırmandıracak hiçbir karar vermediklerini belirtirken, ''hele yaklaşan seçimin etkisiyle halkı vehayvan üretiecilerini kandırmak ve zor durumda bırakmak gibi bir sorumsuzluğu akıllarına bile getirmediklerini'' ifade ediyor.
Ancak buna rağmen seçim tarihini açıklamamakta direnmesi Blair'i muhalefetin nezdinde ''seçim hesapları yapan Başbakan'' durumuna düşmekten kurtaramıyor. Siyasi çevrelerde, Blair'in en geç birkaç gün içinde seçimi ertelediğini açıklamasının kaçınılmaz olduğu dil getiriliyor.