Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 09:59
İngiltere'de genel seçime bir hafta kala, üç büyük siyasi partinin liderleri, üçüncü ve son kez televizyondan canlı yayımlanan programda ekonomiyi tartıştı.
BBC 1 kanalında bir buçuk saat süren programda, İşçi Partisi lideri Gordon Brown, Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg, küresel ekonomik krizden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan ve 18 ay resesyonda kalan İngiltere'nin ekonomisinin iyileştirilmesi yönündeki politikalarını ve planlarını ortaya koydu ve stüdyoda bulunan seçmenlerin bütçe açığı, kesintiler, vergiler ve emekli maaşları gibi konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Tony Blair'in Başbakanlığı döneminde Maliye Bakanı olan ve özellikle muhalefet partileri tarafından ekonomiyi iyileştirememekle eleştirilen İşçi Partisi lideri ve Başbakan Brown, sözlerine, dün bir seçmenle ilgili yaptığı "bağnaz kadın" gafına değinerek başladı.
"Bu işin çok yanı ve çok yapacak şey var, ama bazen bu işi doğru yapamadığınız zamanlar oluyor, dünkü gibi" diyen Brown, seçilirse ülkenin geçen yıl yaşadığı gibi zor ekonomik zamanları yaşamasına izin vermeyeceğini ifade etti. Geçen ay sonunda açıklanan 2010 yılı bütçesiyle partisinin bütçe açığını 4 yıl içinde yarı yarıya düşürmeyi, ayrıca 2011 yılıyla birlikte sigorta priminde artış yapmayı planladığını ifade eden Brown, özellikle Muhafazakar Parti'yi ülkenin ekonomisini iyileştirmek için kesintilere gitme planıyla ilgili eleştirdi. Brown, "Kesintilere böyle bir zamanda gitmek hata olur, öncelikle ekonomiyi güvence altına almaya ihtiyacımız var" dedi.
Muhafazakarların, bir diğer adıyla Tory'lerin lideri David Cameron ise partisinin iktidara gelmesi durumunda ülkeyi Avro Bölgesine sokmayacağını kaydederek, ekonominin düzelmesi için kesintilere gidilmesi gerektiğini belirtti. İngiliz ekonomisini, ekonomik krizde olan Yunanistan ile kıyaslayan Cameron, "İngiltere'nin bütçe açığı Yunanistan'dan daha fazla" dedi.
Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg ise daha adil bir ekonomiye ve vergi sistemine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Avro Bölgesine ülke ekonomisi için iyi olacağına karar verilirse geçilebileceğini, ancak bunun için referandum yapılması gerektiğini ifade etti. Clegg, "Geleceğimiz için gerekli şeylere yatırım yapmalı, gençlerimize yatırım yapmalıyız" dedi.
Programda göçmen politikası ve eğitim gibi konular da gündeme geldi ve liderler geçen haftalarda olduğu gibi bu konularda da birbirlerinden farklı olan görüşlerini ortaya koydu.
Tartışma programının sonunda ise üç siyasi parti lideri de 6 Mayısta yapılacak genel seçimle ilgili seçmenlere "Karar sizin" diyerek seslendi.
TARTIŞMAYI KİM KAZANDI?Tartışmanın hemen ardından sonuçları yayımlanan Comres araştırma şirketinin "Tartışmayı sizce kim kazandı?" anketine katılanların yüzde 35'i David Cameron, yüzde 33'ü Nick Clegg ve yüzde 26'sı Gordon Brown yanıtını verdi.
YouGov şirketinin yaptığı anketten de Cameron birinci çıktı. Bu şirketin anketine göre tartışmayı yüzde 41 ile Cameron kazanırken, onu yüzde 32 ile Clegg ve yüzde 25 ile Brown takip etti.
İngiltere
seçim tarihinde ilk kez yapılan üç büyük siyasi parti liderinin katıldığı tartışma programları dizisinin ilki iki hafta önce ITV kanalında yayımlanmış ve liderler iç siyaseti tartışmıştı. Programların ikincisi ise geçen hafta Sky kanalında yayımlanmış, liderler bu kez ülkenin dış politikasını tartışmıştı.
Özellikle ilk haftaki tartışma programın ardından Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg savunduğu politikalarla puan toplamış ve seçimle ilgili yapılan kamuoyu yoklamalarında partisini ikinci sıraya taşımıştı.
İngiltere'de gelecek hafta 45 milyonu aşkın seçmen, Avam Kamarasında yer alacak 650 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidecek. Mevcut anketler, hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olamayacağını ortaya koyarken, bu genel seçimin 90'lı yıllardan bu yana İngiltere'de yapılacak en çekişmeli seçim olacağı yorumları yapılıyor.