Güncelleme Tarihi:
MI5'ın ‘nasıl olsa casustur’ diye İşçi Partilileri takip ettiği soğuk savaş yıllarında birçok İngiliz akademisyenin Doğu Bloku hesabına çalıştığı belli oldu.
İNGİLTERE iç istihbarat örgütü MI-5'ın 1960'lı yıllarda bir çok kişiyi, ‘Komünist düşünceye yatkındır, o halde aynı zamanda casustur’ düşüncesiyle fişlediği, ancak bu sırada birçok akademisyenin ise, Doğu Almanya adına casusluk yaptığı ortaya çıktı. MI-5'ın fişlediklerinden John Prescott şimdi Başbakan Yardımcısı. Casuslar ise, neredeyse 40 yıla yakın bir süre İngiltere'de cirit attı.
MI-5, 1966 yılında Ulusal Gemiciler Sendikası genel grev ilan edip limanları kapatınca, sendikanın danışmanı John Prescott'ı ‘Sovyet casusu’ diye yakın takibe aldı. Sadece Prescott değil, iktidardaki İşçi Partisi'nin şu anda bakan olan birçok üyesi de zamanında komünist düşünceye yakın oldukları gerekçesiyle fişlendiler.
The Sunday Times ve Sunday Mirror gazeteleri ile BBC televizyonu 6 akademisyenin eski Doğu Almanya gizli servisi STASI adına casusluk yaptığını yazdı. BBC'ye demeç veren akademisyenlerden Hull Üniversitesi öğretim görevlisi Robin Pearson, 1977'de Doğu Almanya'ın Liepzig kentindeki Karl Marx Üniversitesi'nde öğrenciyken STASI'ye girdiğini itiraf etti.
Kızıl akademisyenler arasında şimdi emekli olan 77 yaşındaki Leeds Üniversitesi ekonomi profesörü Vic Allen ve Loughborough Üniversitesi modern diller öğretim görevlisi Gwyneth Edwards da bulunuyor.
KGB SARAYA BİLE GİRMİŞ
İngiliz bulvar gazetelerinden Sunday Mirror'ın iddiası ise ilginç. Gazeteye göre, Soğuk Savaş sırasında KGB, Buckingham Sarayı'na iki ajanını sokmayı başardı ve Sovyet gizli servisi Kraliçe Elizabeth ile yakın çevresini sürekli dinledi. Hatta ajanlar, Kraliçe'nin kuzeni Prens Michael Kent ile arkadaşlık kurmaya bile çalıştı.
KGB ve STASİ ajanları İngiltere'de cirit atarken, İngiliz iç istihbarat örgütü MI-5 ise, casuslukla ilgisiz işçi ve sendika liderlerinin peşindeydi.