Güncelleme Tarihi:
İngiltere şu sıralar Irak’tan askerlerini çekme konusunu tartışıyor. Irak’ta yakınlarını kaybedenlerin İngiltere başbakanı Tony Blair’a yazdıkları mektupla alevlenen askerlerin Irak’tan çekilmesi tartışması hergün yeni bir boyut kazanıyor. The Daily Telegraph gazetesi manşetten verdiği haberinde Bağdat’ta görevli İngiliz general Nick Houghton’ın konu ile ilgili açıklamalarını aktarıyor. General Houghton Irak’taki İngiliz askerlerinin 2008 yazına kadar tamamen çekilmesi gerektiğini söylüyor. İngiliz general çekilme işleminin birkaç hafta içerisinde başlabileceğini de belirtiyor. Gazeteye detaylı bilgi veren general dört aşamadan oluşan çekilme planına göre ilk İngiliz askerlerinin bu bahar aylarında ya da en geç yaz sonuna doğru evlerine dönmüş olacaklarını ifade ediyor. General Houghton çekilme işleminin bir an önce başlamasının Iraklılara kendilerinin orada kalmak niyetinde olmadıklarını göstermek açısından önemli olduğuna dikkat çekiyor.
IRAK SAVAŞININ İNGİLTERE'YE MALİYETİ 6 MİLYAR EURO
Savaşın İngiltere’ye maliyetini ilk sayfasından haber yapan İspanyol El Mundo gazetesi. Gazete konu ile ilgili haberinde Irak savaşı nedeniyle İngiltere’nin bugüne kadar 6 milyar euro masraf yaptığının açıklandığını belirtiyor. İngiliz Ordusu tarafından hazırlanan ve parlamentoya sunulan raporda savaşın başladığı 2003 yılının Mart ayından bu yana sadece ekipman ve operasyonlar için 1.5 milyar euro harcandığı ifade ediliyor. Gazete rapora göre bu yıl harcamaların biraz düşmesi bekleniyor diye yazıyor.
DİKKAT: NÜKLEER ENERJİ TEHLİKELİ, PAHALI VE İSTENMEYEN BİR GÜÇTÜR
Türkiye’de süren enerji ihtiyacı için nükleer santral inşa edilmesi ile ilgili tartışmaların bir benzeri İngiltere’de yaşanıyor.
The Independent gazetesinin bu sabahki manşeti yukarıdaki gibi “DİKKAT: Nükleer enerji tehlikeli, pahalı ve istenmeyen bir güçtür” . Gazete İngiltere başbakanı Tony Blair’ın desteklemesine karşın hükümete bağlı danışmanlar tarafından hazırlanan raporda nükleer santral kurulmaması tavsiyesinde bulunuldu diye yazıyor. Raporda enerji için nükleer güç kullanmanın dezavantajları sıralanıyor. Buna göre dezavantajlar şunlar; atıklar, belirsiz maliyet, esneklik, güvenlik ve etkinlik. Atıklar başlığı altında nükleer atıkların ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Yetkililer bir plutonyumun yarılanma ömrünün 24 bin yıl olduğuna dikkat çekiyorlar ve şöyle bir örnek veriyorlar;Eğer Roma imparatorluğu nükleer enerji kullanıyor olsaydı biz bugün hala onların atıklarını saklıyor olacaktık. Maliyet başlığında ise modern bir nükleer tesis üretmenin maliyetinin belirsiz olduğu belirtiliyor. Raporda nükleer tesis inşa etmenin çok çok pahalı olduğu hatırlatılıyor. Güvenlik başlığı altındaki bölümde ise “Eğer İngiltere yeni nükleer santraller inşa ederse diğer ülkelerin inşa etmesine karşı çıkamayız. Ve diğer ülkeler daha düşük standartlarda nükleer santraller kurarlarsa bu terör saldırısı ve kazalar gibi risklere karşı açık olur” deniliyor. Gazete raporda ayrıca nükleer enerji kullanımının esnek olmayan merkezi bir enerji modeline geçişe zorlayacağını, uzun süredir yürütülmeye çalışılan enerji politikaları ile çelişeceğini ve uzun vadede ciddi sorunlar çıkaracağına dikkat çekildiğini yazıyor.
FRANSA'DA GREV
Fransız Le Figaro gazetesi ülke genelinde bugün çalışanların iş bırakma eylemi yapacağını çalışanlara öğrencilerin de destek vereceğini yazıyor. Gazete Fransız Parlamentosu’nun dünkü oturumunda istihdam yasasında değişiklik öngeren tasarıyı kabul etmesinin ülke genelinde tepki ile karşılandığını yazıyor. İşverene işçileri daha kolay işten çıkarma hakkı tanıyan yasaya tepki gösteren çalışanlar bugün iş bırakma eylemi yapacak. Le Figaro işçi ve ticaret örgütlerinin yaptığı çağrı sonucu çok sayıda çalışanın meydanlarda toplanarak gösteriler de yapacağını öte yandan öğrenci birliklerinin de eyleme destek vereceklerini duyurduğunu belirtiyor. Fransız havayolları Air France ve Telekom şirketi çalışanlarının da eyleme destek verecek olması ulaşım ve haberleşme konusunda sıkıntılar doğurabilir yorumları yapılıyor.
BUSH'UN ASYA GEZİSİ
The New York Times gazetesi başyazısında Amerika Birleşik Devletleri başkanı George Bush’un Afganistan, Hindistan ve Pakistan’ı kapsayan Asya gezisini sert biçimde eleştiriyor.
Gazete “Bir başkan başka bir ülkeye gittiğinde birçok güzel şey yapabilir, Amerika’nın güvenliğini artıracak anlaşma ve görüşmeler yapabilir, müttefikler ile ilişkileri güçlendirebilir ve dünyaya iyi niyet mesajları verebilir. Maalesef başkan Bush bunların hiçbirini yapmadı aksine zarar verebilecek işler yaptı. Kısaca yapılan gezi Amerika’nın hayati önem taşıyan bölgedeki çıkarlarına zarar verebilir. Gelinen nokta nükleer silahların yayılmasını önlemek ile ilgili anlaşmayı kötü etkileyebilir ve Pakistan’ı Taliban’a karşı daha çok operasyon yapmaktan uzaklaştırabilir.” diye yazıyor. The New York Times’ın başyazısı şu cümle ile bitiyor: “Sayın Bush evde oturmalıydı.”