Güncelleme Tarihi:
Douglas Alexander, Pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesine verdiği demeçte, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlayabilmesi için Avusturya ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalabileceğini söyledi. Görüşmelerin başarısızlığının Türk halkı ve Avrupa için "ihanet" olacağını ifade eden Alexander, "Anlaşmaya varılacağı konusunda kesin bir şey yok. Açıkça anlaşmaya varılıp varılamayabileceğini bilmiyoruz" dedi.
Buna karşın Alexander, "Tek bildiğimiz, sadece Türkiye için değil, Avrupa için de doğru olduğuna inandığımız anlaşmayı sağlamak için durmadan çalışacağımız" sözlerini kullandı.
SOLANA, “SON DAKİKA ÇÖZÜMÜ” OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunda ortaya çıkan sorunun “son dakika çözümüyle sonuca bağlanabileceğini” düşündüğünü söyledi.
Solana, Almanya'nın Bill am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, ”bir sonuca ulaşmayı başaracağımızı düşünüyorum. Türkiye ile ilgili daha önceki kararlar da hep son dakikada verilmişti” diye konuştu.
Reuters, diplomatik kaynakların, Fransa ve Kıbrıs Rum kesiminin çekincelerini kaldırmalarının ardından, Avusturya'nın “izole, yalnızlaşmış” bir hale geldiğini belirttiklerini duyurdu.
Ajans, diğer Avrupa ülkelerinin, Avusturya'nın Styria bölgesinde düzenlenen yerel seçimde bugün sandıkların kapanmasından sonra, bu ülkenin itirazlarını sona erdireceğini umduklarını kaydetti.
GİSGARD, TÜRKİYE İÇİN UĞRAŞ VEREN İNGİLTERE’YE SERT ÇIKTI
Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard D’Estaing, AB Dönem Başkanı İngiltere’yi sert bir dille eleştirdi. İngiltere’yi, Türkiye’ye destek vererek AB’de daha derin bir entegrasyonu isteyen ülkelerin umutlarını baltalamakla suçladı.
Avrupa Anayasası’nı hazırlayan Avrupa Konvansyonu Başkanı Giscard D’Estaing, BBC1 ile yaptığı söyleşide Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlaması için büyük çaba gösteren AB Dönem Başkanı İngiltere’ye yüklendi.
İngiltere’yi Türkiye davasını savunarak Avrupa kamuoyundan kopuk olmakla da suçlayan Giscard, İngiltere’nin Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği desteğin bazı ülkelerin Avrupa’da daha derin entegrasyonun sağlanması umutlarını baltalamayı amaçladığını öne sürdü.
Giscard "Onlar, (İngiliz hükümeti) bunun Avrupa’nın hayatını karmaşıklaştırmasından memnuniyetsizlik duymuyor" dedi. Giscard, nizamsız bir Avrupa’nın varlığının İngiliz diplomasisi için "tatmin edici" olduğunu da savundu.