Güncelleme Tarihi:
SAVAŞ UÇALARI İNİŞ KALKIŞ YAPTI
Almanya'nın İncirlik'ten çekilme kararı almasının ardından Merkez Sarıçam ilçesi İncirlik Mahallesi'ndeki hava üssünde, İnsansız Hava Araçları'nın (İHA), helikopterlerin, savaş ve kargo uçaklarının iniş kalkış yaptığı görüldü.
Almanya, milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerine ziyaretini uygun bulmayan Türkiye’den askerlerini çekme konusunu gündeme getirmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, terör örgütü DEAŞ ile mücadele kapsamında İncirlik’te bulunan askerlerinin durumunu ele almıştı.
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de toplantının ardından yaptığı açıklamada, Tornado keşif uçakları ve bir yakıt ikmal uçağının da yer aldığı yaklaşık 260 kişilik Alman askeri birliğinin İncirlik'ten Ürdün'e taşınması önerisinin kabul edildiğini bildirmişti.
ALMAN KABİNESİ ONAYLADI
Almanya, İncirlik’te konuşlu asker ve keşif uçakları Tornadoları çekmeyi nihai karara bağladı. Başbakan Angela Merkel başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, askerlerin İncirlik’ten çekilerek, Ürdün’e taşınmasına karar verdi. Alman asker ve keşif uçakları Tornadoların Ürdün’e taşınması için Federal Meclis’in yeniden tezkere çıkarması gerekmediği belirtildi. Parlamentonun taşınma kararına nasıl dahil edileceği açıklık kazanmadı. Alman ordusunun Parlamento ordusu olduğunu vurgulamak için parlamentonun taşınma kararına dahil edilmesi isteniyor.
"İKİ, ÜÇ AY ALIR"
Almanya’nın İncirlik Üssü’nde 260 civarında askeri, 6 Tornado tipi keşif uçağı, bir yakıt ikmal uçağı ve yüksek teknolojiden oluşan komuta merkezi koyteynırları bulunuyor. Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik’ten kademeli olarak taşınacaklarını, taşınmaya tanker uçağından başlayacaklarını açıkladı. Tanker uçağın malzemesi az olduğu için iki veya üç hafta içinde naklin gerçekleşeceğini söyleyen Bakan von der Leyen, ancak uçaklar, 260 civarında asker ve komuta merkezi konteynırların taşınma işleminin iki ile üç ay alacağını belirtti. (Celal ÖZCAN / BERLİN)
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR