Güncelleme Tarihi:
İngiliz sibernetik profesörü Kevin Warwick, karısıyla kendisine çip taktırarak, hiç konuşmadan elektronik iletişim kurmayı deneyecek. Sinirlere bağlanan çipler sayesinde birinin düşüncesiyle diğeri hareket edecek. Hatta birbirlerinin heyecan ve üzüntü gibi duygularını da algılayabilecekler.
1998'de koluna bir mikroçip yerleştirerek bir bilgisayarın kendisini kontrol etmesini sağlayan çılgın profesör Kevin Warwick, şimdi de karısına çip taktırarak ilk siborg karı-koca olmaya hazırlanıyor. Profesörün amacı bu deneyin iki beynin sadece düşünerek iletişim kurabileceklerini göstermek. Operasyonun gerçekleştirileceği Stoke Mandeville hastanesi doktorları ise felç hastaları için yeni tedavi yöntemleri bulmayı umuyor.
Reading Üniversitesi'nde sibernetik profesörü olan Kevin Warwick ile karısı Irena'nın kollarına tam dirseğin üstündeki deri altına 5'er cm boyunda silikon çipler takılacak. Herbir çipin güç kaynağı, frekans ayarlayıcısı ve bir telsiz alıcı-vericisi bulunacak. Çipler ve bu cihazların giriş-çıkışları çiftin kollarının içindeki sinir uçlarına ameliyatla birleştirilecek.
Warwick'ten gelen sinyaller radyo dalgalarına dönüştürülerek bir bilgisayara gönderilecek. Bilgisayar da bu sinyalleri Irena'nın çipine gönderecek. Warwick, kendi parmaklarını oynattığında, beyninin Irena'nın da parmaklarını oynatmasını sağlayacağına inanıyor.
Hatta belki de öfke ve heyecan iletişimi de kurabilecekler, çünkü duygular da sinir faaliyetlerini harekete geçiriyor. Warwick bunu, ‘‘sinir sistemine fiş takmak gibi’’ diye açıklıyor. ‘‘Eğer kaslara beynimden sinyal göndererek sol işaret parmağımı oynatırsam, bu sinyaller aynı zamanda Irena'nın sinir sistemine de ulaşacak. Sinyallerin iletilebilir olduğunu biliyoruz. Şimdilik bilmediğimiz, acaba sinyaller Irena tarafından da aynı şekilde algılanabilecekler mi?’’
Warwick ve eşine çip takmak için operasyon Eylül ayında gerçekleşecek ve operasyon sırasında karı-koca anestezi ile bayıltılacaklar.
Siborg araştırmalarının amacı nedir
British Telecom için yeni teknolojileri inceleyen Ian Pearson, birçok kuruluşun ‘yarı insan yarı makina’ olarak bilinen siborg araştırmaları yaptığını belirtiyor. Bu araştırmaların başlıca amacının bilgisayarları beyne doğrudan bağlantıyla kontrol edebilmek olduğunu söyleyen Pearson, ‘‘Bu düşünce ile kontrol demektir ve bununla en çok ordunun ilgileneceğini biliyorum’’ diyor. ABD'nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) siborg araştırmaları daha çok giyilebilir bilgisayarlar üzerinde yoğunlaşmış. Bunlar elbisenin kumaşı görünümündeki bir elektronik devre ya da görüntüleri göze yansıtan bir çift gözlük olabiliyor.