Güncelleme Tarihi:
REFAHIN savaşla değil, barışla sağlanacağını iki dünya savaşında birbirini boğazladıktan sonra anlayan Avrupa, barış projesi arayışına girdi. Avrupa Birliği projesi bunun sonucu doğdu. AB projesinin temeli İkinci Dünya Savaşı’ndan 12 yıl sonra Roma’da atıldı. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg olmak üzere altı Avrupa ülkesi 25 Temmuz 1957 tarihinde Roma Antlaşması’nı imzaladı. Hedef, 12 yıl içinde ortak bir pazar kurmak, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, malların, insanın, hizmetin ve sermayenin özgür dolaşımını sağlayan bir gümrük birliğine gitmekti. Daha sonra Avrupa Birliği’ne dönüşecek ve bugün İngiltere’nin Brexit (Çıkış) kararıyla üye sayısı 27’ye düşecek olan AB, ilk başta Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) adıyla böyle kuruldu.
PASTAYI BİRLİKTE KESECEKLER
60 yılda çok büyük bir ekonomik büyüme ve refah kaydeden AB, yaş gününü yarın tören ve çeşitli etkinliklerle kutlayacak. 27 AB üyesi devlet ve hükümet başkanları Roma’da bir araya gelerek, yaş günü pastasını kesecek. Kutlamalara, AB’den ayrılacak olan İngiltere katılmayacak. Liderler günü aynı zamanda AB’nin gelecekte izleyeceği yön hakkında önemli mesajlar verecek. Ancak AB 60’ıncı yılını biraz da buruk bir havada kutlayacak. Mülteci krizi, mali kriz, popülizm, milliyetçilik dalgasının yükseldiği Avrupa zor bir dönemden geçiyor. Kutlamalarda, buruk havayı dağıtmak için, AB’nin bir başarı öyküsü, bir gurur kaynağı olduğu vurgulanacak.
BİRLİK YANLILARINDAN GÖSTERİ
Avrupa yanlıları da yarın Roma’da büyük bir gösteri ve konser düzenleyecek. Kolosseum önünde yapılacak ‘Avrupa için Marş’ adlı miting ve festivale tüm AB ülkelerinden Avrupa yanlıları gelecek. Göstericiler ‘daha güçlü, birlikte ve demokratik bir Avrupa’ hedefini vurgulayacak.
Yaş günü dolayısıyla AB ülkelerinin başkentlerinde de etkinlikler var. Berlin Bebelplatz’da yarın saat 12.00’den itibaren ‘Hangisi senin Avrupan’ başlığıyla paneller ve canlı müzik yapılacak. 27 Mart akşamı ise Münih’te Pinakothek der Moderne önünde kutlamalar düzenlenecek.