Güncelleme Tarihi:
BM tarafından 1988'de kurulan "Hükümetlerarası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu"nun (HİDUG) toplantısı, 190 ülkeden 400 delegenin katılımıyla bir hafta sürecek.
İklim değişikliğinin su kaynakları, doğal yerler, yaşayan türler, tarım, sağlık, çevre ve ekonomi üzerindeki etkisi ile riskleri asgariye indirmek için alınacak önlemlerin tartışılacağı toplantıda, iklim uzmanları, "karar vericilerin dikkatine sunulmak üzere" 5 yıldır bin kadar araştırmacı tarafından hazırlanmakta olan 20 sayfalık taslak rapora, cuma günü kamuoyuna açıklanmadan önce son şeklini verecek.
İçinde iyi haberin bulunmayacağı rapor, iklim uzmanları ve çevrecilerin yıllardır anlata geldiklerinden farklı bir şey söylemeyecek. Büyük haber ajanslarının yayımlanmadan ele geçirdiği taslak rapor şöyle:
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN AVRUPA'DA BEKLENEN ETKİLERİ
-Nehir yatağı havzalarının, şiddetli ve tehlikeli akıntılara sahip kısımları yüzde 19'dan, 2070 yılında yüzde 34-36'ya çıkacak.
-Batı Avrupa'da muhtemelen milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yoksunluk içerisinde yaşayacak.
-Küresel sıcaklık ortalamalarının hızla yükseleceği bir senaryonun gerçekleşmesi halinde 2080'lerde yılda fazladan 2,5 milyon kişi daha kıyı şeritlerindeki sellerden etkilenecek.
-Çeşitli senaryolara göre 2070'lerde akarsu potansiyelleri Avrupa'nın Akdeniz kısmında yüzde 20-50 arasında düşerken, Kuzey ve Doğu Avrupa kısımlarında yüzde 15-30 arasında artacak.
-Alp buzullarının küçük olanları ortadan kalkacak, büyükleri 2050 itibariyle yüzde 30-70 arasında eriyecek.
-Akdeniz'e yönelik turizm yazın düşerken, ilkbahar ve sonbaharda artacak.
KUTUPLAR VE BAZI DİĞER BÖLGELER
-Kuzey kutbundaki deniz buzulları 2100'e kadar yüzde 22-33 arasında azalacak, Antarktika'da ise tamamen ortadan kalkabilecek. Deniz dışı alanlardaki buzullarda önemli incelme olacak ve bu, yeryüzündeki deniz seviyesini yükseltecek.
-2100 yılına kadar deniz seviyesindeki yükselmenin 18-59 santimetre arasında olabileceği tahmin ediliyor.
-Şu anda 500 bin kilometre kare olan Himalaya buzul alanı, 2030'da 100 bin kilometre kareye kadar gerileyebilecek.
-Asya'da birçok ülkede açlık sorunu olacak.
-Asya'da 2020 yılında su sıkıntısı çeken kişi sayısı 1,2 milyar kişiye kadar yükselebilecek.
-Ada devletlerde genellikle kıyılara inşa edilen uluslararası havaalanları ve yollar su altında kalabilecek.
Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu'nun Şubat başında Paris'teki toplantı sonunda açıkladığı 21 sayfalık raporda, 2100'e kadar sıcaklığın 1,8 ila 4 derece artacağı ve okyanuslardaki su seviyesinin 18 ila 59 santimetre yükseleceği uyarısı yapılmıştı.
Raporda, küresel ısınma nedeniyle 2080'e kadar 200 ila 600 milyon insan açlık çekecek, 1,1 ila 3,2 milyar insan da susuzluktan etkileneceği belirtilmişti.