Güncelleme Tarihi:
Hollanda'nın Lahey kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Altıncı Dünya İklim Konferansı, küresel ısınmaya neden olan gazların atmosfere salınımı konusunda bir anlaşma sağlanamadan sona erdi.
İngiliz heyetinin Başkanı John Prescott, konferansın sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Anlaşma sağlanamadı. Görüşmeler sona erdi" dedi. AB kaynakları, bu konudaki görüşmelerin Mayıs ayına kadar başlamasının öngörülmediğini belirttiler.
Küresel ısınmayla mücadele için ortak bir strateji belirlenmesine yönelik konferansta, 1997 yılında 38 ülke tarafından imzalanan ve sera etkisine yol açan gaz salınımının azaltılmasını öngören Kyodo protokolün uygulanması konusunda, AB ve ABD arasındaki anlaşmazlık aşılamadı.
AB, ABD yönetimini, 1997 yılında Japonya'nın Kyodo kentine yapılan anlaşmaya göre sera gazı salınımını azaltmak konusunda ciddi çaba göstermekten kaçınmakla suçluyor. Lahey'de 13 Kasım'da başlayan konferansa Çevre Bakanı Fevzi Aytekin de katılmış ve Türkiye adına bir konuşma yapmıştı.
Türkiye, 1997 yılında Japonya'nın Kyoto kentinde yapılan konferansta üzerinde anlaşmaya varılan protokole imza koymadığı için bu konferansa gözlemci statüsünde katıldı.
Kyoto Konferansı'nda, ülkelerin 2010 yılında doğaya bıraktıkları karbondioksit gazının 1990 düzeyinin yüzde 5 altına çekilmesi öngörülmüştü. Türkiye, çok pahalı teknoloji gerektireceği ve bunun getireceği mali yükümlülükleri dikkate alarak protokolü imzalamamıştı.