İkinci ay çağı

Güncelleme Tarihi:

İkinci ay çağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2009 00:00

NASA’nın Ay’ı bombalayarak “ciddi miktarda” su keşfetmesi, insanın uzay macerasında “yeni bir dönem” başlattı. Bu keşfin ardından Ay’da kalıcı bir üs kurulması ve Dünya’nın tek doğal uydusunun Mars için bir “sıçrama tahtası” olarak kullanılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

AY'IN BOMBALANMA FOTOĞRAFLARI

İNSANOĞLU, 20 Temmuz 1969’da ilk kez Ay’a ayak bastığından bu yana uzayda en büyük keşfe imza attı. Geçen haziranda Ay yüzeyine bir roket fırlatan Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA), önceki gün yaptığı “heyecanlı” açıklamada, krater çevresinin ve oluşan toz bulutunun görüntülerinin analiz edildiğini ve “ciddi miktarda” buz tespit edildiğini bildirdi.

NASA açıklamasında, “Bu keşif, Ay’ı anlamamız yolunda yeni bir dönem başlatıyor” dendi. Bir roket ve bir analiz sondasının Ay yüzeyine çarpmasını içeren 79 milyon dolar maliyetli “LCROSS” görevinin başarıyla sonuçlandığını bildiren proje sorumlusu bilimadamı Anthony Colaprete de, “Evet, su bulduk. Üstelik az bir şey değil, ciddi miktarda bulduk” dedi.

Bunun “sıradışı ve heyecan verici bir keşif” olduğunu belirten California Üniversitesi’nden Gregory Deloy, “Analizler tamamlanınca, yeni bir Ay resmi çizilmiş olacak. Keşfedilen su, bir kuyruklu yıldızdan gelmiş olabilir” diye konuştu. Brown Üniversitesi Jeoloji Profesörü Peter Schultz da, “Sadece tek bir nokta vuruldu. Bu durum biraz petrol keşfi gibi. Eğer bir yerde petrol varsa, muhtemelen çevresinde de var” dedi. Önceki bilimsel teoriler, Ay’ın güney kutbu yakınlarında, yüzeyin altında donmuş halde su bulunduğunu varsayıyordu. Son deney, buzun derinde olmadığını, çok daha kolay ulaşılabileceğini kanıtladı.

95 litre suyla banyo bile yapılır

Keşfedilen su miktarı yaklaşık 95 litre. Ancak içinde metanol tespit edildiği için, arıtılmadan içilmesi durumunda insanı kör edebilir. Ancak bir gün Ay’da “koloni” kurulması durumunda astronotlar bu suyu arıtarak içebilecekler. Hatta su o kadar bol ki, banyo yapmakta veya roket yakıtı üretmekte kullanılabilir.
Bu büyük keşif, siyasi, toplumsal ve bilimsel alanda yeni tartışmaları da beraberinde getirecek. Keşif uluslararası medyada büyük yankı yaratırken, internet arama devi Google da dün bu keşfi kutlayan özel bir logo yayınladı.

Cabeus’un karanlığı

Roket, Ay’ın güney kutbu yakınlarındaki Cabeus kraterine çarptı. Güneş’in açısı ve krater duvarının yüksekliği nedeniyle milyarlarca yıldır gölgede kalan -230 derece sıcaklığındaki bölgede 6 km yüksekliğinde bir toz bulutu oluştu. Tozun içinde ve krater çevresinde bol miktarda buz tespit edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!