İki sahte Türk pasaportu iddiası

Güncelleme Tarihi:

İki sahte Türk pasaportu iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2015 23:25

Paris’teki katliamın ardından kimliği ilk tespit edilen saldırgan Omar Ismail Mostefai oldu. Cezayir kökenli Mostefai, Fransız istihbaratı tarafından 2010’da radikal İslamcı diye fişlenmiş. Amerikan CNN ise stadyum önündeki canlı bombalardan ikisinin sahte Türk pasaportu taşıdığını iddia etti.

Haberin Devamı

Fransa’nın başkenti Paris’te cuma gecesi arasında Bataclan Konser Salonu, Stade de France stadyumu ve çeşitli restoranlara yönelik düzenlenen saldırıda 129 kişinin ölmesinin ve 352 kişinin yaralanmasının ardından Amerikan yayın kuruluşu CNN’in tanınmış muhabiri Christiane Amanpour stadyumun önünde üzerindeki bombaları patlatan iki intihar eylemcisinin ‘sahte Türk pasaportu taşıdığını’ iddia etti. MİT yetkilileri, sahte Türk pasaportu iddiasıyla ilgili Fransız makamlarının kendileriyle bilgi paylaşmadığını açıkladı. Bu arada Fransız yetkililer, konser saldırısını gerçekleştirenlerden birinin 29 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Omar Ismail Mostefai (Ömer İsmail Mustafa) olduğunu açıkladı. Saldırganın kimliği olay yerinde bulunan kopan parmağından alınan parmak iziyle tespit edildi. Konser salonundaki 3 teröristten biri olan Mostefai’nin geçmişte bazı suçlara karıştığı ancak bunların hiçbirinin terörle ilişkili olmadığı ve hiç hapiste yatmadığı kaydedildi. 

Haberin Devamı

6 YAKINI GÖZALTINDA

Aralarında babası, ağabeyi ve baldızı olan 6 yakını gözaltına alınan Mostefai’nin ağabeyi, kardeşiyle uzun süredir görüşmediğini, ufak suçlara karıştığını bildiğini ancak radikalleşeceğini hiç aklına getirmediğini söyledi. Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre Chartres kentinde yaşayan Omar Ismail Mostefai, 2013 sonbaharında Türkiye üzerinden Suriye’ye geçti ve burada birkaç ay kaldıktan sonra 2014 baharında tekrar Fransa’ya geri döndü. Paris savcısı François Molins, Fransız güvenlik birimlerinin Mostefai’yi 2010’dan beri İslamcı radikallerin listesinde tuttuğunu açıkladı. Mostefai’nin dahil edildiği ‘Fiche S’ yani ‘S Fişi’ dosyaları “kamu güvenliği ya da devletin emniyeti açısından ciddi tehditleri önlemek amacıyla, haklarında gerçek bilgi ve bulgu toplanmış, araştırmaya konu olan kişilerden” oluşuyor.

İki sahte Türk pasaportu iddiası

Saldırganlardan birinin de Suriye pasaportlu Ahmed el Muhammed olduğu Sırp ve Yunan basınında yazıldı. Haberlere göre Ahmed el Muhammed, 3 Ekim’de Suriye’den Yunanistan’ın Leros Adası’na Türkiye üzerinden göçmen olarak geldi. Daha sonra 5 Ekim’de Kilimli (Kalimnos) adasına nakledilen el Muhammed, oradan da da gemiyle Atina’nın Pire limanına götürüldü. Sırbistan İçişleri Bakanlığı, isim vermeden söz konusu şahsın kendilerine 7 Ekim’de sığınma başvurusu yaptığını açıkladı. Yunan gazetesi Proto Thema, Ahmed el Muhammed’le birlikte gelen bir başka Suriyeli M. el Mahmud’un da saldırıda yer aldığını yazdı. MİT yetkilileri ise Suriyeli şüpheli el Muhammed’in Türkiye’ye giriş-çıkışının saptanamadığını ifade etti. Paris’teki Casa Nostra pizza restoranına ve La Belle Equipe Cafe’ye yönelik saldırılarda kullanılan siyah renkteki Seat Leon marka araç ise olay yerinden 20 dakika uzakta Montreuil bölgesinde terk edilmiş halde bulundu. Aracın içinde kalaşnikof silahlar çıktı.

Haberin Devamı

İki sahte Türk pasaportu iddiası

IRAK UYARMIŞ

Fransız polisinin, saldırıya karışan 8. şüphelinin peşinde olduğu yönünde de haberler var. Fransız yetkililerin kimliğini açıkladığı saldırgan Mostefai’nin Paris’in 25 km güneyindeki Courcouronnes kasabasında büyüdüğü ve arkadaşları tarafından ‘sakin’ biri olarak görüldüğü ifade edildi. İngiliz Guardian’a konuşan eski bir arkadaşı, Mostefai’nin Cuma namazlarına gittiğini ve oruç tuttuğunu ancak bunun dışında dini çok ciddiye alan biri gibi görünmediğini söyledi.
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Irak istihbarat servislerinin, Fransa, ABD ve İran’a yönelik terör saldırısı yapılacağı yönünde bilgi aldıklarını ve bunu da ilgili kişilerle paylaştıklarını söyledi. Viyana’da Suriye sorununun çözümü için önceki gün düzenlenen zirveye katılan Iraklı bakan, bu istihbaratın zamanına ve IŞİD’le ilgili olup olmadığına dair bir bilgi vermedi.

Haberin Devamı

KATLİAM FOTOĞRAFI

Bataclan Konser Salonu’nda katliam sonrası kanlar içinde yerde yatan kişilerin olduğu bir fotoğraf ortaya çıktı. Fotoğraf içeride yaşanan dehşeti gözler önüne seriyor. Ayrıca, Bataclan’daki Amerikalı rock grubunun performansı sırasında ateş açılmaya başladığı anın görüntüleri de sosyal medyada paylaşıldı. Grup, sahnedeyken ateş sesleri müzik seslerine karışıyor. Grubun bateristi saldırı olduğunu anlayıp yere eğiliyor. Gitarist ise sahneden kaçıyor. Grubun solisti videoda son ana kadar ne olduğunu anlamamış bir şekilde kalıyor. Eagles of Death Metal adlı grup üyelerinde kimsenin saldırıda hayatını kaybetmediği ya da yaralanmadığı açıklanmıştı.

Haberin Devamı

‘Fiche S’ nedir

“Fiche S”, yaklaşık 40 yıldır uygulamada olan ve toplamda 400 bin kişiyi kapsadığı tahmin edilen 21 kategoriden biri. Bu fişin oluşturulması genelde Fransa’nın iç güvenliğinden sorumlu istihbarat birimi DGSI inisiyatifiyle oluyor. “Fiche S” de kendi içinde “S1” aşamasından “S16” düzeyine giden şekilde bölünüyor. Bu bir tehlike sıralamasından ziyade bu kişileri kontrol altında tutan güvenlik birimlerinin düzeye göre alacakları önlemlere işaret ediyor. Örneğin Irak ya da Suriye’den gelen cihatçılar için öngörülen düzey “S14”.“Fiche S” uygulamasının en zayıf halkalarından birini de geçici niteliğe sahip olması oluşturuyor. Bu etikete sahip kişi herhangi bir yasa çiğnemez, şüphe çekici eylemde bulunmaz ve kendini “unutturursa” hakkındaki fiş siliniyor. Fransa’nın Isere bölgesinde bir fabrikaya yönelik terör eylemi gerçekleştiren Yassin Salhi bu uygulamanın en belirgin örneklerinden biri niteliğinde. Salhi, 2006’da “Fiche S” kapsamına alınmış 2008’de ise dosyası silinmişti.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!