Güncelleme Tarihi:
ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçakları teslimatını askıya almasıyla ilgili tartışmalar sürerken, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) dün kritik bir açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Türkiye’ye ait bir F-35 uçağının teslimatının yapılarak eğitim için Arizona’daki Luke Hava Üssü’ne gönderildiğini, diğer uçağın da yarın (bugün) gönderileceğini açıkladı. Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Pahon, ABD’nin Türkiye’nin S-400 alımı konusundaki kaygılarını yineleyerek, şu anda Türkiye’ye F-35 ile ilgili malzemelerin sevkıyatını durdurduklarını ve bu konuda herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Eric Pahon, “Türk pilotlarının eğitimleri konusunda herhangi bir değişiklik yok. Eğitimler devam edecek” şeklinde konuştu. İki uçağın teslimatıyla birlikte Türkiye’nin mülkiyetine geçen F-35 uçaklarının sayısı dörde yükselmiş oldu.
‘Bir YOL BULUNUR’
Washington yönetimi, F-35’lerin sevkıyatının durdurulmasına gerekçe olarak Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasını gösteriyor. Konuya ilişin dün NATO dışişleri bakanları toplatısının ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise şu açıklamada bulundu: “ABD ile Türkiye’nin birlikte yakın çalışması için büyük fırsatlar var. Dün (önceki gün) Türk Dışişleri Bakanı (Çavuşoğlu) ile uzun, iyi bir sohbet gerçekleştirdim ve iki NATO müttefikinin bir yol bulabileceğinden eminim.”
NATO’DA ‘BİRLİK’ ÇAĞRILARI
NATO dışişleri bakanları, İttifak’ın 70’inci yılı kutlamaları çerçevesinde dün Washington’da bir araya geldi. Açılışta konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya, Çin ve İran gibi ‘büyük güçler’den gelen zorluklara karşı birlik çağrısında bulundu. Pompeo, "NATO üyesi ülkeler, savunma harcamalarını arttırmak gerektiğini vatandaşlarına anlatmalı" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington Times gazetesine, “Zor zamanlarda birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” başlıklı bir makale yazdı. Türkiye’nin NATO'ya önemli katkılar sağladığını belirten Bakan, “Türkiye’nin aldığı önlemler olmasaydı, DEAŞ yenilgiye uğratılamazdı. Ancak müttefiklerimizin bir kısmı, bir terörist grubu (DEAŞ) yenilgiye uğratmak için başka bir terörist grupla (PYD/YPG) işbirliği yapma ısrarıyla tutarsız bir yaklaşım kabul ediyor” dedi.
ABD'YE ANKARA'DAN İTİRAZ GELDİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşı ile önceki günkü görüşmesinden sonra ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya Ankara’dan itiraz geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'de yaptığı açıklamada, "Biz çok şaşırdık, gerek açıklamanın tonu gerekse Pompeo'nun ifade ettiği söylenen ifadeler gerçeği yansıtmıyor" dedi. ABD Dışişleri, “Bakan Pompeo, Suriye’nin kuzeydoğusu ile ilgili devam eden müzakereler konusunda desteğini dile getirdi, aynı zamanda bölgede Türkiye’nin tek taraflı bir askeri eyleminin muhtemel yıkıcı sonuçları hususunda uyarıda bulundu” ifadesini kullanmıştı.
ABD’Lİ YETKİLİ: TÜRKİYE ÇIKARILIRSA F-35 SEVKIYATLARI YAVAŞLAR
ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) bir yetkili, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı tedarik zincirinden çıkarılması durumunda, bunun 75 kadar uçağın üretimini yavaşlatabileceğini açıkladı. Ankara’nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına karşı çıkan ABD, F-35 savaş uçağında kullanılan ekipmanların Türkiye’ye tedarikini durdurarak, uçağın Türkiye’ye teslimatını askıya almaya yönelik şu ana kadarki ilk somut adımını atmıştı. Koramiral Mathias Winter ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’nde yaptığı açıklamada, “Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye’nin (programdan) çıkarılması, iki yıllık bir süreçte 50 ile 75 uçağın üretimini etkileyecek” dedi. Winter, Türkiye’nin F-35 uçaklarının parçalarının yüzde 6 ila 7’sini ürettiğini belirtti. Winter “Bu parçaların yavaşlatılmasının ya da durdurulmasının 3 üretim hattına 45 ila 90 gün içinde etkisinin olacağını görüyoruz” dedi. Winter tedarik zincirinde “Şu anda bir aksama bulunmuyor” dedi.
S-400'DE İLK PARÇALAR HAZİRANDA GELECEK
MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilileri, ABD Savunma Bakanlığı’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımını gerekçe göstererek, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatı ve diğer malzemelerin Türkiye’ye gönderimini durdurma girişiminin ardından süreçle ilgili bilgi verdi. S-400’lerle ilgili sürecin planlandığı gibi yürüdüğünü belirten yetkililer, “Planlarda değişiklik olmaması halinde S-400 hava savunma sistemine ilişkin ilk parçalar haziran ayında gelmeye başlar, sevkıyat temmuz ayında tamamlanmış olur” dedi.