Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Bundesrat başkanlığını yapan Schleswig-Holstein eyaleti Başbakanı Peter Harry Carstensen, Bundestag Başkanı Norbert Lammert ve Başbakan Angela Merkel ile bazı bakanların katıldığı resmi tören, St. Nicolai kilisesinde düzenlenen ayinle başladı.
Köhler, Kiel kentinde 16 eyaletten yaklaşık 800 kişinin geleneksel kıyafetleriyle katıldığı müzik geçidinin açılışını yaptı.
Resmi törende konuşan Başbakan Merkel, dinler arası diyaloğun kendileri için de hayati öneme sahip olduğunu belirterek, bu diyaloğun başarılı olabilmesi için de her insanın onurunun korunmasının şart olduğunu söyledi.
Alman bayrağının renklerini taşıyan bir kolyeyle törene katılan Merkel, dinler arasındaki diyalogda şiddetin yeri olmadığını ifade ederek, dinlerin şiddet adına suiistimal edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Berlin'deki Alman Operasının radikal dinci tehdit endişesiyle "Idomeneo" adlı eseri programından çıkarmasına da değinen Merkel, bir sanat eserinin beğenilmeyebileceğini, ayrıca herkesin operaya gitmeme özgürlüğüne sahip olduğunu, ancak din, düşünce ve sanat özgürlüğünden taviz verilemeyeceğini ifade etti.
Merkel, ABD-Avrupa ilişkileriyle ilgili olarak da, Avrupa'nın gücüne rağmen dünyanın birçok bölgesinde ABD olmadan hiçbir işin yürümeyeceğini, aynı şekilde ABD'nin de Avrupa ülkeleri olmadan tek başına dünyadaki tehditlere karşı mücadele edemeyeceğini söyledi.
İki Almanya'nın birleşmesinden bu yana büyük gelişmeler sağlandığını anlatan Merkel, buna rağmen yapılacak çok iş olduğunu, Almanya'nın Avrupa'da yeniden lider konuma gelebilmesi için bir "araştırma ve fikirler" ülkesi olması gerektiğini kaydetti.
Merkel, Almanya'da düzenlenen Dünya Futbol Şampiyonası sırasında Alman Milli Takımının 3. olmasına rağmen tüm Almanların birlikte büyük bir coşkuyla sevindiğini hatırlatarak, "Dünya yeni bir Almanya tanıdı" dedi.
Cumhurbaşkanı Köhler, daha sonra Kiel'de resepsiyon verdi. Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble de birleşme günü vesilesiyle "MDR Info" adlı radyoya yaptığı açıklamada, vatandaşlardan bugünü gönül rahatlığıyla kutlamasını isteyerek, "Birçok şey düzeliyor. Ekonomide ve istihdam piyasasında iyi gelişme var" dedi.
Almanya'nın doğusundaki eyaletlerde hala bazı sorunlar bulunduğuna işaret eden Schaeuble, buna rağmen Almanların durumunun uzun zamandır olmadığı kadar iyi olduğunu ifade etti.
Schaeuble, "Soğuk savaş döneminde tehdidin ne kadar büyük olduğunu unuttuk bile. O zamanlar bugün olduğu gibi terör saldırıları söz konusu değildi, doğrudan dünyanın sonunun gelme olasılığı vardı" diye konuştu.
İki Almanya'nın birleşmesinin resmi kutlama töreni, her yıl 3 ekimde Bundesrat'ın dönem başkanlığını yapan eyaletin başkentinde düzenleniyor. İki Almanya'nın birleşmesi çeşitli kentlerde düzenlenen etkinliklerle kutlanırken, başkent Berlin'de de tarihi Brandenburg Kapısı ile Zafer Anıtı arasındaki "17.Juni" caddesi üzerinde eğlenceler yapıldı.
Almanya'da 1989 yılında Berlin duvarının yıkılmasından sonra 3 Ekim 1990 tarihinde eski Doğu Almanya (DDR) ile Federal Almanya Cumhuriyeti (BRD) resmi olarak birleşmişti.
CAMİLERDE "AÇIK KAPI GÜNÜ"
Öte yandan iki Almanya'nın birleşme gününde "Açık Kapı Günü" düzenlemeyi gelenek haline getiren bazı camiler, kapılarını ziyaretçilere açarak, İslamiyet hakkında bilgi verdi. Berlin'deki Şehitlik camisini de erken saatlerden itibaren çok sayıda Alman vatandaşı ziyaret etti. Ziyaretçilere rehberlik yapan Pınar Çetin, "Camilere ilgi geçen yıllara göre daha fazla. Bunun nedeni Alman kamuoyundaki güncel İslam tartışmaları" dedi.
Çetin, kendisine en fazla "İslamiyet'in kadına ve şiddete yaklaşımı" konularında sorular sorulduğunu kaydetti.